Faeszterga tokmányok

Ahoz, hogy az anyagot faesztergán meg tudjuk munkálni, rögzíteni kell valahogyan a gépen. Erre a faesztergályos szakmának megvannak a jól bejáratott megoldásai. A rögzítés módja függ az anyag alakjától, méretétől és attól, hogy keresztben vagy hosszában akarunk esztergálni. A síktárcsák, üreges tokmányok, órsó és szegnyeregcsúcsok mellett a modern hobbi faesztergályosok egyre gyakrabban használják a faesztergályos tokmányokat.
Ilyen, hazánkban is megvásárolható tokmányokra mutatunk néhány példát.
Vissza                                       Főoldal
Az UNI-MAX online áruházában négy faeszterga tokmány is megvásárolható. Ezek közül különösen egy központosító tokmány keltette fel a figyelmünket, melyhez hasonlót sok külföldi oldalon láthat a neten böngésző faesztergályos.
A szóban forgó tokmány egy négypofás központosító tokmány (1. és 2. kép). Alkalmas mind kereszt mind hosszirányú esztergálás során az anyag rögzítésére. A négy pofa a befogott faanyagot biztosan tartja és kialakításának köszönhetően nem hagy számottevő nyomot az anyagon. Előnye a hagyományos fémesztergályos tokmánnyal szemben, hogy a pofák alakjából adódóan mintegy körül fogják az anyagot és nem csak három, vagy négy ponton érintkeznek azzal. A négy pofa együtt mozog, tehát központosít. Befogási terjedelme 42 - 68 mm. A tokmány az eszterga orsójára való rögzítéséhez egy M27-es menetes furattal van ellátva, melynek segítségével az orsóra felcsavarható.
Sajnos nem mindenkinek van ilyen méretű menet az esztergagépén, azonban ez egy kiegészítő legyártásával és némi fémesztergályos munkával megoldható.  A 3. és 4. képen látható kiegészítő lehetővé tesz, hogy bármilyen menetű esztergán alkalmazzuk.
1. kép

1. kép

2. kép

2. kép

3. kép

3. kép

4. kép

4. kép

Ez tulajdonképpen egy toldó, melynek egyik végén M27-es külső menet van a tokmány számára, a másik végén pedig egy olyan menetes furat, amelynek a mérete az eszterga orsómenetéhez igazodik. A toldó elkészítése során fokozottan ügyelni kell a központosításra. Mivel a tokmány kialakítása eltér a hagyományos fémesztergályos tokmányétol, vagyis a tokmány teste két részből áll, amik egymáshoz képest történő elforgatásával tudjuk a pofákat szorítani, ill. lazítani. Tehát ha a tokmány futása nem tökéletes, 2000-es fordulatszám felett a gép megállításakor a pofák kinyílhatnak.
A következő eszköz a 3. és 4. képen látható fémesztergályos tokmányhoz hasonló, négypofás központosító tokmány. Működési elve megegyezik az előzőével. Anyaga öntöttvas, befogási terjedelme 15- 90 mm.
Szintén négypofás tokmány, amelynek a pofái külön-külön állíthatóak.  
Ez az eszköz nem alkalmas központosításra, viszont segítségével nem kör keresztmetszetű tárgyakat is egyszerűen rögzíthetünk. Befogási terjedelme 45 - 135 mm. Anyag öntöttvas.
5. kép

5. kép

Copyright © 2008 Hobbi Faesztergálás. Minden jog fenntartva.
Végül egy ugyancsak önállóan állítható pofákkal rendelkező tokmány. Felhasználása megegyezik az előzővel. A pofák megfordíthatóak. Befogási terjedelem 18 - 58 mm, fordított pofákkal 18 - 128 mm.
6.kép

6.kép