Vissza                                       Főoldal
Copyright © 2008 Hobbi Faesztergálás. Minden jog fenntartva.
Az esztergált tárgyak szépségét nemcsak formájuk, hanem anyaguk a fa színei, erezettsége adja. Előfordul azonban, hogy olyan fával dolgozunk, melynek a felületén nincs jól látható erezet, így a belőle készült tárgy csak formájával tudja felhívni magára a figyelmet. Az ilyen tárgyakat díszíthetjük úgy, hogy a felületbe valamilyen szerszám segítségével mintázatot karcolunk, vágunk, vagy nyomunk, esetleg égetünk.
Néhány olyan egyszerű eszközt mutatunk be, melyekkel esztergált tárgyainkat ízlésünknek megfelelően díszíthetjük.
Az első ilyen eszköz egy ún. textúrázó. Az eszköz tulajdonképpen négy fogastárcsából és a köztük lévő távtartó korongokból áll. A szerszám nyelének kialakítása olyan, hogy azt a késtámaszba mintegy beakasztva, fogastárcsáit nekinyomjuk a lassan (400-550 rpm) forgó munkadarabnak. Mivel a tárcsák fogai nem élezettek ezért a mintázatot inkább belenyomják a fába, mintsem vágják, vagy karcolják. A fogastárcsák között lévő távtartó korongok nem csak a tárcsákat választják el egymástól, hanem mélységhatároló szerepet is betöltenek, megakadályozva, hogy a szerszámot túl mélyen nyomjuk a fába.
Az eszköz a HolzMann forgalmazásában nálunk is megvásárolható.
textura (6)
textura (7)
textura (5)
textura (18)
A következő szerszámhoz hasonlót használnak a fémesztergályosok is, ez az ún. recéző.  Az eszköz egy szerszámtestből és egy benne forgó ferdén recézett hengerből áll. Ez sem forgácsol, hanem az anyaghoz nyomva ferde rovátkákat présel bele.
textura (4)
Ez az eszköz tulajdonképpen egy kaparószerszám, melynek éle fogazott, ezáltal a munkadarabba párhuzamos árkokat vág. Használható a felület díszítésére, de ragasztáshoz is nagyon jó szolgálatot tesz. A két összeragasztandó felületbe a szerszám segítségével vékony árkokat esztergálunk, ami megtartja a ragasztót, jobb kötést biztosítva ezzel, mintha csak sima felületeket ragasztanánk össze.
A szerszámot némi ügyességgel magunk is elkészíthetjük, ha egy egyszerű kaparószerszámba az él hátlapja felől, pl. egy multicsiszoló vágókorongjával rovátkákat köszörülünk.
textura
textura (1)
textura (2)
textura (3)
textura (19)
Az alábbi képeken egy házi készítésű szerszám látható. Az eszköz lelke egy csapágyazott, élezett fogaskerék, mely megfelelő szögben az anyaghoz nyomva és azon végigvezetve, spirális mintázatot vág a fába. A menetemelkedés a fogaskerék dőlésszögével szabályozható. Ennek a használatához is alacsony (400 rpm körüli) fordulatszám ajánlott.
textura (10)
textura (12)
textura (14)
textura (11)
textura (13)
Felület díszítése, textúrázása