Vissza                                       Főoldal
Copyright © 2008 Hobbi Faesztergálás. Minden jog fenntartva.
Tál díszítése illesztett gyűrűvel - 1. rész

Ebben a cikkben megnézzük egy kis tál készítését amit egy különálló gyűrű hozzáadásával tányérrá alakítunk. Ezt a gyűrűt azután egy abronccsal fejezzük be. A gyűrű készülhet különböző anyagokból, és vastagsága is változhat viszonylag széles határok között.
A hozzáillesztett gyűrűn csaknem az összes eljárást tudjuk alkalmazni, melyeket tálak díszítésénél használunk: mint pl. a beillesztett korongok, faragószerszámmal kialakított díszítések, gázlámpával kialakított égetett felület, vagy kialakíthatjuk vékony rétegből, lemezből vagy műanyagból, melyeken a további eljárások meglepő hatásokat eredményezhetnek. Minden egyes tányérnál értelemszerűen szükség van egy tálra, egy gyűrűre és egy körbefoglaló abroncsra.
Szerző:
Lackó Gábor
Induljunk ki egy 254 mm átmérőjű és 2 mm vastagságú rétegelt lemezből. Ezt vágjuk ki és a közepébe készítsünk egy 75 mm átmérőjű lyukat egy megfelelő Forstner fúró segítségével. Rögzítsük a tokmány központjában, majd csiszoljuk a gyűrű kerületén simára. 75 mm széles gyűrű készítéséhez egy megfelelő felfogatót kell készíteni, mely megtartja a képen látható módon a rétegelt lemezt.
A középpontba helyezett a korongot egy kiesztergált, rögzített fedél óvja meg a megcsúszástól. A gyűrű külső részén ragasztó csíkokkal lett rögzítve elmozdulás ellen a későbbi leválasztás miatt.
A gyűrű megfelelő méretű elkészítéséhez jelöljük meg a méretet egy ceruzával az esztergán forgó anyagon.
Vékony leszúró kés segítségével válasszuk le a belső részt a korongból.
A csavart eltávolítva a rögzítésből, hozzáférünk a megfelelő szélességű gyűrűnkhöz.
Használjunk mahagóni anyagot a tál kiesztergálásához. A tál felső részén lesz az a horony vagy váll, melyhez az előzőleg elkészített gyűrű fog alulról illeszkedni.
Ennél a pontnál a tálnak olyan átmérőjűnek kell lennie, mely megfelel a rétegelt lemezből készült gyűrű belső átmérőjének. Amikor elérjük a megfelelő átmérőt, csak nagyon vékony vágásokat ejtsünk, hogy  megbizonyosodjunk róla, a gyűrű tökéletesen illeszkedik a tálhoz és a horonyhoz. Amik elérjük ezt, tartsuk meg ezt a méretet, miközben kialakítjuk a tál formáját, majd kezeljük a felületet felületkezelő anyaggal és viasszal. Szintúgy esztergáljunk egy 100 mm átmérőjű csapot a tál megfordításához.
A tálat a tokmányon megfordítva, esztergáljuk ki a belsejét, majd hasonlóan az előbbiekhez, alkalmazzuk az előbbi felület kezelő anyagokat a szükséges végeredmény eléréséhez. Itt a befejezett tálat láthatjuk a ráillesztett gyűrűvel.
A rétegelt lemezből készült gyűrűnek is megfelelően illeszkednie kell a szintén mahagóniból készülő külső abroncshoz, melyet egy 280 mm átmérőjű, 50 mm széles gyűrűből alakíthatunk ki. A gyűrűt egy gombos felfogató tokmányon fogathatjuk fel, majd jelöljük be a külső és belső átmérőket, valamint az abroncs vastagságát.
A forma kialakításához lehetőleg minél vékonyabb leszúró kést használjunk, mint ahogy az abroncs leválasztásához.
Itt a kész külső abroncs látható. Az abroncsot a 8. lépésben látható módon állíthatjuk össze a félkész tállal, illetve a tál végleges formáját a következő képeken látható módon használt dekorációkkal és díszítésekkel egészíthetjük ki.
Ezen technikával készült tál jellemző adatai és az egyes elemek egymáshoz kapcsolódása:
Ezzel a technikával illetve egyéb eljárások alkalmazásával még további díszítések érhetők el:
Beillesztett korongokkal történő díszítés
Égetett szélű díszítés
Berakásokkal díszített gyűrű
Festett mintás díszítés
A technikák megvalósításáról és lépéseiről a következő részben olvashatunk részletesen.