Vissza                                       Főoldal
Copyright © 2008 Hobbi Faesztergálás. Minden jog fenntartva.
Szegmentált esztergálás
Az alábbi leírásban segítséget szeretnénk nyújtani azoknak, akik kipróbálnák a faesztergályozás eme kreatív formáját. Ezzel a technikával, a különböző színű faanyagok társításával, mutatós, szép dolgokat alkothatunk. Nagy előnye az eljárásnak, hogy bármilyen kis maradék anyagot felhasználhatunk, valamint a darabok összeragasztásával szinte bármekkora méretű tárgyat készíthetünk (természetesen a gépünk és "bátorságunk" korlátait figyelembe véve!).
A felhasznált anyagok lehetnek különböző méretű lécek. Díszítéshez használjunk vékony furnér lemezeket. Ragasztáshoz a legtöbb faipari ragasztó megfelel. A tervezéshez és a szegmensek méretének pontos kiszámolásához használhatunk számítógépes segédprogramokat is. Én a Segmented Project Planner nevűt használom, aminek a demo verziója letölthető az alábbi oldalról www.segmentedturning.com. Itt további számos hasznos információt talál a téma iránt érdeklődő.
Vágjunk hát bele, készítsük el a képen látható kis kaspót:
A felhasznált anyagok: paduk, dió, cseresznye, mahagóni és hárs vagy juhar furnér. Természetesen más fajta anyagot is használhatunk, ügyeljünk a színek harmóniájára.
Kattints a képekre a nagyobb mérethez

Kattints a képekre a nagyobb mérethez

Rajzoljuk fel körző segítségével a kaspó alját egy darab paduk lapra, majd fűrésszel vágjuk körbe.
szegmentalas (1)
szegmentalas (2)
Fogjuk be a körbevágott darabot a tokmányba, és alakítsunk ki egy kis bemélyedést a tokmány pofái számára, majd fordítsuk meg a darabot, és úgy szorítsuk be.
szegmentalas (3)
szegmentalas (4)
szegmentalas (5)
szegmentalas (7)
Akinek nincs ilyen faesztergályos tokmánya, az használhat egy egyszerű csavaros tokmányt, esetleg egy síktárcsára is felcsavarozhatja a kaspó alját.
szegmentalas (6)
szegmentalas (8)
Vizsgáljuk meg, megfelelő-e  a felület a következő réteg ragasztásához. Ha nem, akkor korrigáljuk.
szegmentalas (9)
A következő három réteget furnérból készítjük. Ehhez préseljünk össze egy réteg sötétebb színű (mahagóni), és kettő réteg világos színű lemezt a képek alapján.
szegmentalas (10)
szegmentalas (11)
Ragasszuk az így kapott rétegeket az aljra. Használjunk prést, vagy szorítót. Amint megszáradt, esztergáljuk le a felesleget.
szegmentalas (12)
szegmentalas (13)
szegmentalas (14)
Készítsük el a további rétegekhez szükséges anyagokat.
szegmentalas (15)
Minden réteg 10 db szegmens kockából fog állni, így ahhoz hogy ezek kiadjanak egy teljes kört, 18 fokos szögben kell levágnunk a kockák két végét (2x18x10db=360 fok).
A munkához készítsünk egy egyszerű sablont, amit a körfűrészre, vagy szalagfűrészre szerelve biztonságosan elvégezhetjük a vágásokat. Ezt a későbbiekben is tudjuk használni a 18 fokos vágásokhoz.
szegmentalas (16)
szegmentalas (17)
Sajnos minden igyekezetünk ellenére is előfordulhat, hogy pontatlanul sikerülnek a vágások (főleg kézi, vagy gérládában történő vágásoknál) és így a kockákat összerakva hibás illesztések jönnek létre. Egy nagyon egyszerű tárcsás csiszolóval helyrehozhatjuk ezeket a hibákat. Ez a szerkezet az eszterga síktárcsájára csavarozott táblásított lapból (vagy mégjobb az mdf lap) és az arra ragasztott csiszolópapírból áll. Csináljunk neki egy kis "asztalkát" is,  és asztalos szorítóval erősítsük rá a szöget beállító ütközőt.
szegmentalas (18)
szegmentalas (19)
Illesszük össze a darabokat "szárazon", hogy meggyőződjünk róla nincsen-e hézag a szegmensek között. Tartsuk a fény felé, így könnyen észrevesszük a hibákat.
szegmentalas (20)
szegmentalas (21)
Ragasszuk össze a trapéz alakú darabokat. A megfelelő préselési erőt, és rögzítést biztosíthatjuk un. "Awab" bilincsel, esetleg több befőttes gumival. Száradás után, egy sík felületre fektetett csiszolópapíron tüntessük el a ragasztáskor keletkezett pontatlanságokat.
szegmentalas (22)
szegmentalas (23)
Készítsük el hasonló módon a többi réteget is.
szegmentalas (24)
szegmentalas (25)
szegmentalas (26)
szegmentalas (27)
Amint megszáradtak a rétegek, ragasszuk őket egymásra, és préseljük, szorítsuk össze. Helyezzük el a furnér rétegeket is. Közben természetesen már alakíthatjuk a kaspó formáját is, kívül, belül.
szegmentalas (28)
szegmentalas (29)
A következő lépésben alakítsuk ki a kaspó fő motívumát adó réteget. Ehhez rétegezzünk egymásra dió, cseresznye léceket, és közéjük helyezzünk világos furnér lemezeket. Majd száradás után vágjuk fel a képen látható módon. A 18 fokos vágású daraboknál mindhárom vastagabb réteg dió, plusz kettő réteg furnér. Az egyenes vágásúaknál a középső réteg cseresznye, a többi megegyezik az előzővel.
szegmentalas (30)
Ezeket a darabokat felváltva helyezzük egymás mellé, de közéjük tegyünk még világos furnért. A teljes kör egyben történő összerakása így elég bonyolult, ezért csináljunk rész köríveket, (befőttes gumival rögzítsük) majd azokat ragasszuk egybe két fél körívvé.
szegmentalas (31)
szegmentalas (32)
Ragasszuk össze a két fél körívet; ha esetleg nem illeszkednének csiszoljuk össze őket. Tárcsás csiszolónk segítségével igazítsuk meg a réteg két lapját is.
szegmentalas (33)
szegmentalas (34)
szegmentalas (35)
Építsük rá az újabb rétegeket a meglevőkre. Ne felejtsük el a vékony furnérokat sem.
szegmentalas (36)
szegmentalas (37)
Esztergáljuk készre a kaspónkat, majd végezzük el a felületkezelést. Részesítsük előnyben a természetes anyagokat, olajokat, viaszokat.
szegmentalas (38)
Drótos Imre