Főoldal
Vissza
Spalt: A természet művészete
Copyright © 2008 Hobbi Faesztergálás. Minden jog fenntartva.
Mi is az a spalt? Nincs rá megfelelő magyar kifejezés. Tulajdonképpen a fa romlása, rothadása során bekövetkező elszíneződés. Az elszíneződést gombák okozzák, melyek megtámadják az elhalt fát.  A levegőben szálló gomba spórák megtelepszenek a fán, mintegy beoltva azt és kifejlődve megkezdik rontani a fát. De mit csinál a gomba a fában? Táplálkozik - tulajdonképpen eszi a fát - és szaporodik, vagyis egyszerűen él. Eközben pedig csodálatos mintázatot alakít ki a fában, amit mi hobbi faesztergályosok kihasználhatunk, hogy dekoratív tárgyakat hozzunk létre.
Fák esetében általában háromféle rothadást különböztetünk meg, ezek a vörös, a fehér és a zöld rothadás. Ezeket mind különféle gombák okozzák. Ezek közül számunkra talán a fehér rothadás a legfontosabb. A fehér rothadás során a fában vékony vonalak keletkeznek, melyek jól elütnek a világosabb részektől és a különböző árnyalatú területeket elhatárolják. 
Nedvességtartalom
A gombának - mint minden más élőlénynek - vízre van szüksége. Lakásunk fa bútorai azért nem rothadnak, mert nincs elég nedvesség a levegőben a gombák számára. Legalább 30%-os nedvességtartalom kell ahhoz, hogy a folyamat beinduljon. Az ideális ha közelít a 100 %-hoz.

Hőmérséklet
Ha alacsony a hőmérséklet a fa lassabban romlik. Az ideális hőmérséklet a gombák számára 21 és 32 Co között van. Ha 10 fok alá csökken, a folyamat nagyon lelassul, szinte megáll.

Ha a nedvességtartalom és a hőmérséklet megfelelő és elegendő oxigén is van, a gombák szaporodnak és táplálkoznak a fában.

Milyen fafajták alkalmasak?

Tulajdonképpen minden fajta alkalmas. A puhább fajták esetében a folyamat rövidebb idő alatt végbemegy, keményebb fajtáknál ez egész sokáig tarthat, akár egy-két évig is.
Ez mind szép, de ritkán adatik meg az egyszerű emberrel, hogy az erdőben sétálva az avar alatt ilyen csodálatos alapanyagot találjon hobbija számára.
Többféle megoldás is van arra, hogy sok türelemmel és némi szerencsével magunk is előállíthassunk ilyen "mesterségesen korhasztott" fát. Sok türelem azért kell hozzá, mert bizony ez a folyamat nem egy-két nap alatt zajlik le a fában. Még ideális feltételek mellett is több hónapot vesz igénybe, míg kialakul a megfelelő mintázat. Szerencse, pedig azért kell, mert magát a fa korhadását nem tudjuk kényünk-kedvünk szerint befolyásolni, legfeljebb elősegíteni a gombák számára optimális feltételek biztosításával. Az már rajtuk múlik, hogy milyen mintázatot hoznak létre.

Íme néhány tipp a munkához:

1.
Frissen kivágott fából vastag szeleteket vágunk, majd egyik végükre állítva, betakarjuk nedves forgáccsal. A forgácsot állandóan nedvesen kell tartani. A mintázat kb. fél - egy év alatt kialakul.

2.
1/2-1 evőkanál ammóniát, 1 csésze nitrogénben gazdag műtrágyát, néhány tölgyfa levelet és egy maréknyi füvet összekeverünk. A félig készre esztergált tárgy felületét ezzel a keverékkel beborítjuk. A tárgyat beletesszük egy műanyag zacskóba, vagy zsákba és falevelet szórunk rá, majd a zacskót (zsákot) néhány hétre meleg helyre tesszük. A zacskót (zsákot) néha kibontva ellenőrizzük a folyamatot. Ha már elégedettek vagyunk a mintázattal, a tárgyat készre esztergáljuk.

3.
Kisebb darab fát 48 óráig egy edényben víz alatt tartunk, hogy teljesen ellepje. Ezután kivesszük a vízből és egy nagyobb edénybe - pl. akváriumba, nagy befőttes üveg - tesszük, melynek az alját kibéleljük tőzeggel vagy mohával, melyet megnedvesítünk. Csak annyira fedjük be, hogy egy kicsit levegőzni tudjon. A fény elősegíti az algásodást, ezért ajánlatos nem túl világos helyen tartani. Néha nedvesítsük meg az üveg aljára helyezett mohaszőnyeget, hogy ki ne száradjon. A folyamat kb. 6-10 hétig tart.

4.
A földbe néhány cm mély gödröt ásunk, akkorát, hogy a kezelni kívánt fa kényelmesen beleférjen. A gödör alját kibéleljük nedves forgáccsal, majd belehelyezzük a fát és betakarjuk szintén nedves forgáccsal. Ezután az egészet fekete műanyag fóliával betakarjuk. Néha a fóliát megemelve, kicsit meg kell szellőztetni, hogy levegőt kapjon.
A jobb oldali képeken egy nyírfa darab látható, amin megfigyelhető a gombák által kialakított mintázat, mellette pedig az ebből készült tál. Érdekesség, hogy az anyag semmiféle eljárással nem volt kezelve, mindössze annyi történt, hogy a kivágott fa kb. egy évig feküdt a földön. A képen lévő darab a fának az alsó részéből lett kivágva.

Ahhoz, hogy ezek a folyamatok végbemenjenek több feltételnek is össze kell játszania.

Bármelyik eljárást alkalmazzuk, azt követően természetesen a fát szárítani kell, majd kezdődhet a munka.

Hogyan dolgozzunk a korhadt fával?

Mindenek előtt óvatosan. A különböző mikroorganizmusok munkája nyomán a fa egyes részein porózussá, szivacsossá válhat. Egy óvatlan mozdulat és a kés nagy darabokat szakíthat ki az ilyen porózus részekből.
A másik fontos szabály, hogy mindig jól szellőző helyiségben esztergáljunk, és ha lehet, használjunk valamilyen porvédő maszkot, mert a szárítás során a gombák ugyan elpusztulnak, de a spórák az arra érzékenyeknél kiválthatnak allergiás reakciókat.