Vissza                                       Főoldal
Copyright © 2008 Hobbi Faesztergálás. Minden jog fenntartva.
Medvegy János
Vékony anyagok esztergályozása
Sokszor előfordul, hogy aránylag vékony anyag kerül az esztergagépünkre. Akár egy elkészült tálat, vagy egyéb, végleges méretekkel rendelkező anyagot kell visszafogatnunk valamely oknál fogva. Legtöbb esetben nagyobb gondot okoz az anyag biztonságos felfogatása, mint annak megmunkálása. Cikkünkben egy lehetséges megoldást szeretnénk bemutatni.
A probléma leginkább a hogyanban rejlik. Ha síktárcsára fogatunk fel, a rögzítő csavarok hossza (melyből a tárcsánk vastagságát még éppen levonhatjuk) döntően befolyásolja, milyen mértékben aljazhatjuk ki az anyagot, anélkül, hogy késünkkel elérnénk a csavarok végeit, melyek bizony kissé megcsipkézhetik annak élét, nem kis bosszúságot okozva ezzel tulajdonosának.

A példánkban szereplő anyagunk kb. 15 mm vastag, gőzölt fekete dió. Kifejezetten a jobb láthatóság érdekében használunk példánkban ilyen anyagot. Ezzel az eljárással viszont akár 6 mm anyagvastagsággal rendelkező anyag is könnyen megmunkálható.

Első lépésben egy megfelelő átmérőjű anyagot nagyoljunk le, hengeres formára. Hosszát olyan mértékben válasszuk meg, hogy a továbbiakban kényelmesen hozzáférjünk a későbbiekben felfogatni kívánt anyag külső és belső oldalához. A hengert például egy leszúrókéssel a válasszuk ketté (1.kép).
1.kép

1.kép

Fontos, hogy az így nyert felületek teljesen síkok legyenek. A henger átmérőjét megmérve, egy körző segítségével rajzoljuk fel azt a megmunkálandó anyag középrészére (2.-3.kép). Ezt követően ragasztópisztoly segítségével vigyünk fel erre a felületre kellő mennyiségű ragasztó anyagot (4.kép).
2.kép

2.kép

3.kép

3.kép

4.kép

4.kép

Az előzőleg megrajzolt kör segíti a középpontos rögzítést (5.kép). A ragasztó bármilyen másfajta ragasztó is lehet, csupán alkalmasnak kell lennie faanyag ragasztására. Fa ragasztók használata esetén a két anyagot papír közbeiktatásával ragasszuk össze, megkönnyítve ezáltal az anyagok majdani szétválasztását. Az általunk alkalmazott megoldás gyors és kellő szilárdságú rögzítést biztosít (6.kép), és gyakorlatilag a barkácsolók legtöbbje - tapasztalataink szerint - rendelkezik ilyen hasznos segédeszközzel.
5.kép

5.kép

6.kép

6.kép

Egy kis tányért gondoltunk kialakítani ebből a darabból. Itt rögtön meg kell említenünk egy másik fontos dolgot, jelen esetben a ragasztást nem a későbbiekben látszódó oldalon végezzük, hanem a tál jövendőbeli alján. Így a ragasztótól és annak minőségétől függően az anyagon létrejövő esetleges elszíneződések semmiképpen sem a látszó részen alakulnak ki, valamint ügyeljünk a megmunkálandó anyag és a felfogó anyag arányaira. Törekedjünk arra, hogy a lehető legnagyobb felületen ragasszuk össze a két anyagot.
Még a gép bekapcsolása nélkül, egy ceruza segítségével a már így rögzített tárgy túlsó felén is vegyünk fel egy kört, mely a leválasztott hengerrész központos visszahelyezésében lesz segítségünkre. Ezt követően a szegnyereg segítségével szorítsuk a hengerdarabot az anyagunkra. Ez azonban nem feltétlen szükséges, esetenként elegendő, mint ahogy a 6. képen is látható, a felragasztott állapot, megtámasztás nélkül. Elkészült az alkalmi befogónk (7.kép).
8.kép

8.kép

Nincs más hátra, mint ízlésünknek és elképzelésünknek megfelelően kialakítani az elképzelt formát (8.-9.kép). Gyakorlatilag a teljes felületkezelést (csiszolás, viaszolás stb.) el tudjuk végezni, oly módon, hogy a belső rész hengerét fokozatosan elvékonyítjuk. Legvégül már csak a szegnyereg támasztja meg szinte teljesen kész anyagunkat, és most foghatunk hozzá az aljrész hengerről történő leválasztásának.
8.kép

8.kép

9.kép

9.kép

Körültekintően, fokozatosan, egy alkalmas kisméretű holker alakítókéssel vékonyítsuk el a hátsó, ragasztott részt (10.kép). Közben állandóan ellenőrizzük, hogy a szegnyereg biztonságosan, kellő erősséggel rögzíti a tálat. Ne törekedjünk a lehetetlenre, mikor a levékonyításánál kb. 3-4 cm-es átmérőhöz érkezünk (11.kép), állítsuk meg a gépet. Válasszuk le a tengely maradékról az elkészült munkánkat. Mindössze ezt a kör alakot kell lecsiszolnunk (12.kép) és felület kezelnünk.
10.kép

10.kép

11.kép

11.kép

12.kép

12.kép

Elkészültünk

Elkészültünk

Természetesen a fent bemutatott egyszerű módszert nem csak vékony anyagok megmunkálásánál alkalmazhatjuk, hanem minden olyan esetben, amikor a munkadarab esztergára való felerősítésének nem találunk más módot.