Főoldal
Vissza
Faesztergályosként gyakran kerül kezünkbe sokféle faanyag, de ezek közül talán a legérdekesebb a keskenylevelű ezüstfa. Népies nevén olajfűz, vagy olajfa. Sokszínű felhasználása ismert, keletebbre természetes alapú festék alapanyagként, sőt egy fajtájának gyümölcsét is szívesen fogyasztják az ott élők.
Mi egy, a fájának szerkezetéből adódó különleges hatást kihasználva, szeretnék ajándéktárgyat készíteni.
Vegyünk egy a céljainknak megfelelő méretű és nagyságú, megfelelően kiszáradt hasábot. Első lépésként szerkesszük meg a kialakítani szándékozott tárgyat, esetünkben egy tálat.
A faesztergán történő megmunkáláshoz, mint oly sok más esetben, így itt is szükséges a faanyag megfelelő előkészítése. A szerkesztést követően asztalos vésővel véssük le a felesleges anyagrészeket, majd ezt követően szerkesszük ki a fatömb közepét, ahol pl. alkalmas Forstner típusú fúróval alakítsuk ki a faanyag befogatásához szükséges fészket.
Miután idáig eljutottunk, az anyagot feltehetjük eszterga gépünkre, és a keresztirányú esztergálás szabályai szerint alakítsuk ki a tálat.
Itt most nem térünk ki az elkészítés lépéseire, ezt mindenki saját ízlése és gyakorlata alapján el tudja végezni. Esztergáláskor azonban egy nagyon fontos szempontot tartsunk szem előtt. Az olajfa fája, ellentétben más általánosan alkalmazott és használt faanyagokkal, a ritka likacsú fák közé tartozik. Ebből adódóan a nyári gyűrűk forgácsolódnak, míg a téliek inkább porlanak. Nagy figyelmet kell fordítani a megmunkálás során a késtartásra, egy-egy belekapás bizony jelentékeny mennyiségű anyagot képes kiszakítani a faanyagból. Jellemző rá a belső repedések, melyek száradás során a szem előtt rejtve keletkeznek, emiatt fokozottan történhetnek nem kívánt anyagleválások. Ezt megelőzendő többször álljunk meg és ellenőrizzük az anyagot, elkerülendő a baleseteket.
Ha minden a kezünkre játszott, és kellően ügyesek is voltunk, megcsodálhatjuk művünket.  A képen is jól látható a fa egyik jellemző tulajdonsága, hogy az ágat inkább mintegy körbe "benövi" a fa, ami későbbiekben a kikészítés során jelent némi problémát. Fa erezete már ebben az állapotban is nagyon szép mintázatot mutat.
Már a kézzel történő vizsgálatnál is jól érzékelhető az egyes, már korábban említett évgyűrűk közötti különbség, körömmel szinte kivéssük a téli gyűrűket. Ezt a tulajdonságot használjuk ki a tál rusztikus hatásúvá tételéhez
A felület kikészítésénél a barkácsboltokban kapható, leginkább struktúra-bontó kefeként  ismert, különféle kialakítású kefeformákat alkalmazhatjuk. Többféle formájú felület kikészítő eszköz is kapható, legtöbbjük fúrógépbe fogható. Ezekre látunk példát a mellékelt képen. A választás elsősorban egyéni döntés, mindegyikkel a kívánt eredmény érhető el.
Kikészítéséhez először is fogjuk be satuba a már elkészült tálat. A befogatásnál két megfelelően erős lappal vegyük közre a megmunkálandó anyagot. Példánkban rétegelt lemez darabok közé szorítva végezzük a felület kikészítését. Így a biztonságosan rögzítés egyben kényelmes hozzáférést is biztosít.
Célszerű a kefével szinte csak érinteni az anyagot, a sörteszálak ilyenkor szinte "kitépik" a puha téli gyűrűk rostszerkezetét, a nyári kerekdeden lekerekítik, és így egy kellemesen szép hatású felületet kapunk. Ha a kefét az anyaghoz nyomjuk, akkor a sörték elhajolnak, így a kefe szálai idő előtt elkopnak, tőből kitépőd(het)nek. Nagyon fontos, hogy a művelet közben mindig viseljünk védőszemüveget, az esetleges szemsérülések elkerülése érdekében.
Mivel a fa, mint ahogy az előbb is utaltunk rá, fejlődéséből adódóan szinte körbenövi az ágait, ezért ezeken a helyeken multigép gömbmaró fejének használatával egy kissé "rásegíthetünk" az anyagra. Tanácsos ezt utolsó lépésként alkalmazni, mivel ez további megmunkálást nem igényel. Akik azonban az esetlegesen így létrehozott éles sarkokat szeretnék "elmunkálni" és kellemes fogásúvá alakítani itt is az anyagot, azok bátran használhatnak itt óvatosan csiszolóvásznat, vagy finom csiszoló papírt az éles sarkok lekerekítésére.
Végül nem marad más hátra, mint hátradőljünk, és élvezzük munkánk gyümölcsét. A kép önmagáért beszél. A felület itt már kezelt fél-olajjal (2/3 rész lenolaj, 1/3 rész lakkbenzin).
A cikk célja elsősorban a figyelemfelkeltés. Könnyen belátható, hogy egyszerű eszközökkel is milyen szemet gyönyörködtető hatás érhető el. Számtalan szép ajándéktárgy alakítható ki belőle, és ennek az egyszerű fogásnak az eredményeként igen mutatós tárgyak készíthetők belőle. És talán sokan megszeretik, és tovább fejlesztik az ötletet.

További kellemes munkát kívánunk!

                                                                                                                                                                                              Medvegy János
                                                                                                                                                                                                      Túri Alfréd
Olajfűz tál
olaj1
olaj2
olaj3
olaj4
olaj5
olaj6
olaj7
olaj8
olaj9
olaj10
olaj11
olaj12
olaj13
Copyright © 2008 Hobbi Faesztergálás. Minden jog fenntartva.