Főoldal
Vissza
Copyright © 2008 Hobbi Faesztergálás. Minden jog fenntartva.
Egy majdnem Möbius szalag - faesztergályos módra
Írta: Pintér Péter
Szerkesztette: Medvegy János
Gyakran találkozni azzal a sztereotípiával, hogy a faesztergályozást a tálesztergálással azonosítják, rosszabb esetben egyszerű szerszámnyél-készítőnek nézve az embert. Ezért is érdekesek azok az elképzelések és eljárások, melyek során a hagyományos utakat felhasználva egy merőben más formavilágú tárgy jön létre, egyszerű, mindenki számára hozzáférhető gépekkel és kézi megmunkáló eszközökkel. Egy ilyen témában szeretnénk közreadni a Pintér Pétertől kapott leírást.
Mint minden hasonló eljárás, ez is a tervezéssel kezdődik. Szerettem volna egy
möbius-szalagot készíteni, szegmensekből összeállítani, ahol az egyes részek nemcsak síkban kapcsolódnak egymáshoz, hanem el is fordulnak arra merőleges síkban. Nem nagy eszközparkkal rendelkezem, és a műhelyem is kicsi, így kézenfekvő megoldásnak egy Parkside típusú gérvágó fűrészt választottam, ezen dolgozom Ennél a gépnél lehetőség van a fűrészt vízszintes és függőleges síkban is beállítani, hasonlóan egy asztali körfűrészhez
A következő lépésnél segítségemre volt egy neten hozzáférhető, egyszerű program (
Compound Cuts Calculator), amelynek segítségével ki tudtam számítani, hogy az egyes darabok elkészítéséhez a gérvágót milyen szögekben kell a tengelyek mentén beállítanom. A példában 4 dőlésszöget választottam, ezek 15°-ként követik egymást, így 30°, 45°, 60° és végül 75°-ra adódnak. Minden egyes darabot 8 szegmensből, ezekkel a dőlésszögekkel terveztem kialakítani. Ennek megfelelően kalkulálta ki a program a megfelelő értékeket.
Az elkészítésnél a bükkre esett a választás, ami szokásos módon annak előkészítésével folytatódik. A bükk aránylag könnyen elérhető mindenki számára, és jól megmunkálható. Első lépésben a szegmentálásnál ismert módon, szegmensekre vágtam fel (5.kép), majd a kész szegmenseket a dőlésnek megfelelően tovább daraboltam. A szegmenseket a program által megadott szögértékeknek megfelelő fűrészbeállítással készre vágtam (2. kép).
A próba összeállításnál és a későbbi ragasztáshoz is érdemes valamilyen könnyen kezelhető ragasztószalagot választani. Igyekezzünk kézzel erősen összepréselni az egyes elemeket, majd szalaggal ebben a helyzetben rögzíteni. Kezdésként 4-4 szegmenst ragasztva egymáshoz vártam meg a kötés megszilárdulását (3.kép).
2. kép
 
3. kép
Másnap a szalagokat eltávolítva látható, hogy bizony mind a vágási beállítások pontatlanságából, mind az egyes szegmensek elcsúszásából adódóan, a két fél nem illeszkedik pontosan (4.kép).

Ilyenkor bizony a két felet össze kell csiszolni, majd ezt követően lehet korrekten összeragasztani (8.kép).
4. kép
5. kép
A kötés után következik az esztergán történő formára alakítás. Erre a célra egyszerű, a gépen leszabályozott kőris tárcsát használtam, amire meleg, ömleny ragasztóval rögzítem az egyes darabokat. Ez kihűlés után megfelelő szilárdságú, és gyors kötést biztosít (6.kép). Az egymásra merőlegesen célszerűen bejelölt átmérők, az egyes darabok pontos pozícionálását segíti, ahogy az az előző képen is látható. Leszabályozva a külső palástot, átfordítást követően a belső részt is szabályozzuk le minden elemünkön.
Nagyon fontos, hogy aránylag pontosan dolgozzunk, minden egyes gyűrű anyagvastagsága és hossza, ahogy a 7. képen is látható, közel azonos legyen, mert a végső összeállítást követően a csiszolásnál kevesebb munkánk lesz.
 
6. kép
7. kép
Miután valamennyi gyűrűnkkel elkészültünk (8. kép), ami eddig egyben volt, azt most szétfűrészeljük és az egyes fél vagy negyed darabokat egymáshoz illesztve egy valamely a szokványostól eltérő formát alakítunk ki (9kép).
Ekkor szintén segíthet a ragasztószalaggal történő ideiglenes rögzítés, hogy elképzelésünk miként néz ki a gyakorlatban.
Sajnos ez az első elgondolás nem állta meg a helyét, nem sikerült az elképzelt szalagot létrehozni, mert az egyes csiszolások és igazítások során a két vég nem azonos síkban és helyen találkozott, így át kellett formálni a kompozíciót, melynek eredményeként alakult ki egy megkapó forma (10.kép).
8. kép
9. kép
10. kép
A ragasztó kötési idejének kivárása után megfelelő türelemmel és kellő mennyiségű és minőségű csiszolóvászonnal történő - az egyes, még meglévő kisebb-nagyobb illesztési hibák eltávolítását követően - került sor a paraffin olajos kezelésre.
Befejezésül elkészült a megfelelő háttérrel rendelkező "sztár" fotó (11.kép).
11. kép
Igaz, hogy lehetett volna még több időt fordítani a simítgatásra, de így is eltörtem közben és nem akartam nagyobb kárt sem tenni benne.
Ha valaki rászánja magát egy hasonló technikával készülő tárgy elkészítésére, készüljön fel jó tervvel, sok idővel, sok türelemmel és a végére is jusson kitartás. Ha javasolhatom, olyan tárgyat készítsetek, aminek minden részéhez hozzáfértek csiszolás során.

Mindenkinek sok sikert!