Főoldal
Vissza
Copyright © 2008 Hobbi Faesztergálás. Minden jog fenntartva.
 
A berendezés egy furnérlemez emelvényen csúszkál, az esztergapad ágyán, egy bemélyedésben, így ez megakadályozza, hogy a szerszám hegye elcsússzon. Ez az egész egy szorító segítségével az esztergapadhoz van fogatva, lehetőség szerint úgy, hogy az esztergapad alsó feléhez is jól hozzá lehessen férni. A késtartó függőleges beállítása 2,54 centiméter, a vágóélt, pedig középre kell állítani. Így egy 5,1 centiméteres átmérőt kapunk. Kisebb igazításokkal a berendezés bármilyen méretű esztergapadra alkalmas.

Elméletben meg kell tudni közelíteni a munkadarabot minden lehetséges oldalról, még akkor is, amikor a tapintó csap és a sablon már illeszkedik egymáshoz. Nem vesződtem sokat a kipróbálásával, de ha kerek a tapintó csap, akkor a kés végének ugyanazzal a sugárral kell rendelkeznie, mint magának a csapnak. Hegyes kés használatánál a tapintó csapnak ék alakúnak kell lennie
A szerkezet gerince az alap (A), ami lehet egy erős lánckerék, fogaskerék, egy emelőcsiga vagy valami hasonló 10-15 cm átmérővel. Én egy vasöntvény fogaskereket használok 22 mm-es furattal, melynek a belső átmérőjét 1,9 cm és 2,5 cm közé bárhova lehet állítani. Az alap tartja a késtartót (B), ami egy keresztfurattal van ellátva, amibe a kést lehet betenni (D). Egy állítható gallért (E) tettem a késre, amivel a szerszám pontosságát, és a mélységét lehet szabályozni.
A szerszám használata
Először a szerszám hegyét kell a tapintó csap (F) fölé helyezni, olyan közel, ahogy lehet, mert ez kell a pontos beigazításához. A sablonnak (G) a forgástengely alatt kell elhelyezkednie. Kevés mozgásteret azért hagyjunk neki, legalábbis az előre-hátramozgatáshoz, hogy legyen hely a finom beállításokra is. A szerszámot a sablon mentén vezetve a beállított késsel megesztergáljuk a kívánt formát.
A szerkezetet természetesen használhatjuk gömbölyű felületek megmunkálásához is!
A képen az öntöttvas fogaskerék az alaphoz rögzített csavar körül forog. A beállító csavart lazára állítom a késtartó tetejénél, így az eszköz fokozatosan tud esztergálni, valamint balra-jobbra forogni.

Megfigyelések
Nem nevezném éppen ezt a technikát időtakarékosnak, de a megmunkálás még mindig gyorsabb, mint kézzel. Azonban bárhonnan is nézem ezt a műszert, a beállításaival elég nehéz egy készre munkált felületet készíteni anélkül, hogy előtte kézi szerszámokkal egy kicsit elő nem készítettük volna.

Megéri a fáradtságot megépíteni?
Persze, miért ne - tekintetbe véve, hogy nem kell képzett faesztergályosnak lennünk a használatához, valamint olyan "fiók mélyén" található alkatrészek is felhasználhatók, amelyekkel ha minden jól megy fél nap alatt összeállítható.
szerző: Ken Grunke
fordította: Horváth Gergely
Egyszerű másoló berendezés
avagy "Szegény ember másolója"
A hobbi faesztergályos néha szembe kerül azzal a problémával, hogy több egyforma munkadarabot kell előállítania, pl. szék, asztal, vagy egy polc lábait. Aki csinált már ilyesmit az tudja, hogy elég időrabló munka ezt szabadkézzel véghezvinni. Az alábbi egyszerű készülék segítségével a munkafolyamatot némileg lerövidíthetjük úgy, hogy az eredmény sem hagy kivánnivalót maga után.