Főoldal
Copyright © 2008 Hobbi Faesztergálás. Minden jog fenntartva.
 
Medvegy János
Látogatóban egy faesztergályosnál
"A jó pap is holtig tanul." - tartja a mondás. A tapasztalat mondatja: faesztergálni egyedül megtanulni olyan, mintha könyvből próbálnánk karate-t tanulni. Idős mesterek egyre kevesebben vannak, egyre többen hagyják abba e szép szakmát, hagynak fel a mesterséggel.
Ezért is örömmel tettünk eleget egy váratlanul adódó lehetőségnek, látogatóban járhattunk egy idős faesztergályosnál, Simon Mihálynál (1.kép), aki 1961-ben fejezte be tanulmányait, mint faesztergályos.
Kissé meglepődve, de annál nagyobb örömmel fogadott, majd kísért bennünket piciny műhelyébe. A sok féltve őrzött tárgy került elő, elsők között is Mihály vizsgamunkája (2.kép) - ami bizony több mint negyven évvel ezelőtt készült - nézett velünk farkas szemet.
A kályhában ropogó tűz mellett, ha csak pár óra erejéig is, kibontakozik előttünk egy tapasztalatokban gazdag életpálya. Számos helyen, mint faesztergályos dolgozott, részt vett templomi felújításokban, régi épületek restaurálásában, hiszen régen talán jobban figyeltek az esztétikumra, nagyobb megbecsülésnek örvendett a szakma, mint napjainkban.
1.kép

1.kép

A legnagyobbaktól az egészen miniatűrökig. (3. - 9.kép) számtalan tárgy példázza Simon mester sokoldalúságát. És egy igazán meglepő példa is előkerült, amiről első látásra nem is gondoltuk volna, bizony, esztergályozással készült (10.kép).
2.kép

2.kép

3.kép

3.kép

4.kép

4.kép

6.kép

6.kép

7.kép

7.kép

8.kép

8.kép

9.kép

9.kép

10.kép

10.kép

Faeszterga gépe amolyan igazi kisipari gyártású (11.kép), azonban az idők során a géphez készített különböző fúrók, befogók teszik számomra igazán nagyszerűen használható géppé (12.kép). De mindezek szerszámmá egy gyakorlott kézben válnak igazán.

Nyugdíjasként leginkább a halak életének tanulmányozásával tölti ideje nagy részét. Nem tette le a késeket, aktívan alkot, dolgozik nap mint nap. Ezt igazolta az is, hogy beavatott bennünket egy igazán időtálló esztergályos munka, a hordócsap készítés fogásaiba.
11.kép

11.kép

12.kép

12.kép

Azonban az idő is ellenünk dolgozott, hamar elrepültek az órák. A találkozó végén még egy gyors eszmecserére maradt idő, megvitatva, hol kapnak a környéken legjobban a halak. Még röpke cetlikre nevek és telefonszámok kerültek, megfogadva, nyáron visszatérünk, szaván fogni az adott szót. A kapuban egy-egy határozott kézfogás, majd mindenki ment a maga útján hazafelé.

Reméljük és kívánjuk Neki, hogy szakmáját gyakorolva, sok hasznos tárgy formálódjon kezei alatt.
Cikkek