Főoldal
Vissza
Killinger KM 1000S nyúzópróba
Copyright © 2008 Hobbi Faesztergálás. Minden jog fenntartva.
Faesztergákat bemutató sorozatunk következő részében egy nem éppen "mai gyerek" típusú gépet kívánunk bemutatni. Ahogyan azonban  használat közben megtapasztalhattuk, az eltelt idő nem csak nemes patinával vonta be ezt a gépet.
A Killinger cég (www.killinger.de) már igen hosszú idő távlatában állít elő faesztergákat a legkülönbözőbb felhasználói csoportok számára. Az általunk használt és kipróbálható gép elsősorban a hobbi felhasználók részére készült. Mivel az idők során több eredeti gyári alkatrésze elveszett, azokat egyénileg kivitelezett alkatrészekkel pótolták. Ilyenek a gép tartó lábai, valamint a késtartó.
Mivel gyári dokumentáció nem állt rendelkezésre, a következő technikai adatokat méréssel, valamint a rendelkezésre álló információk alapján állítottuk össze.
Ágyazat

A gép test klasszikus kialakítású 70x40 mm-es zártszelvényekből kialakított ágyazat. A teljes hossza 1380 mm, hosszesztergálás során megmunkálható hossz 800 mm. A felső rész polírozott felülettel bír. A késtámasz rögzítése gyorsszorítós kivitelben készült. A gépet tartó lábak egyéni kivitelben készültek, nem gyári tartozékok, azonban általános munkára kellő stabilitást nyújtanak (1.kép). Az ágyazat oldalán több M8 menetes furat is található, melyek egyéb kiegészítők pótlólagos felszerelését teszik lehetővé, illetőleg a lábrész rögzítésére szolgálnak (néhány ezek közül a 5.képen látható). Az ágyazat kialakításából adódóan akár padra is rögzíthető, melyről az alsó részen kialakított 4 db M10-s furat gondoskodik. Jelen helyzetben a gép lábainak rögzítésére szolgál.
Meghajtás, orsóház

A gép "lelke" egy egyfázisú, 750W teljesítményű motor (2.kép). A gép adattáblájáról leolvasható, hogy a 4 fokozatú, mechanikus állítási lehetőséggel kialakított (3.-4.kép) áttétel elég jó átfogást biztosít a 600-200 mm átmérőjű tárgyak megmunkálása során. Az első méret nem elírás, vagy tévedés, mert a gép igazi nagy előnye abból származik, hogy (5.kép) az orsóház 90°-ban elforgatható az ágyhoz képest, és nagy biztonsággal rögzíthető. Ez a tény, ami ezt a kis gépet igazán nagyszerűvé teszi. Így nagyobb átmérők is megmunkálhatók általa. A gép teljesítménye is kielégítő az effajta munkához.
A főorsó két fajta menetet is magában foglal, egy belső M16 mentet, mint ahogy az 5a. képen látható mely, pl. befogó tüske rögzítésére használható, valamint egy M33-as külső menetet, melyre a ma is kapható, legtöbb faeszterga tartozék felcsavarozható.
Késtámasz

Az idők során a géphez tartozó eredeti késtámasz valahol elkallódott a tulajdonosok között, a késtartó alsó állítható része azonban az eredeti (6.kép). Ez is zártszelvény jellegű anyagból készült, melyben egy excenteres kialakítású tengely biztosítja a gyors, de szoros rögzítést a gépágyhoz. A késtámasz felső része egyedi kivitel, 10 mm-es kazánlemezből készült. Jó tanácsként közbevetőleg megemlítjük, hogy aki hasonló megoldásokon gondolkodik, bár a képről nem vehető ki, de mindenképpen a legfelső háromszög alakú részt némileg bedöntve tanácsos kialakítani. Ez kellő távolságot biztosít az anyag és a tartó nyakrésze között, és egyúttal a késtartó a lehető legközelebb állítható a megmunkálandó anyaghoz.
Szegnyereg

A szegnyereg csavaros rögzítéssel rendelkező, hagyományos MK2 Morse-kúpot magába foglaló kivitel (7.kép). Az eredeti megfogatás egy műanyag fejjel rendelkező forgató gomb volt, amit a könnyebb kezelhetőség miatt a képen látható, masszív, karos meghúzással rendelkező megoldás váltott fel (8.kép).
Teszt

A teszt során a legkülönbözőbb átmérőjű anyagokon próbáltuk ki, eredményesen. Szinte egész nap forgott a gép, ennek ellenére számottevő melegedést a motor esetében nem tapasztaltunk. Ami igazán elismerésünket vívta ki, az az elforgatható orsóház, amely csak néhány gép esetén áll rendelkezésre. Hátrányként annyi említhető meg, mivel a lábak leszerelhető kivitelben készültek, és tesztünkben egy nagyobb átmérőjű anyagot munkáltunk meg rajta, ebből adódóan némi remegés volt tapasztalható, mely a lábak összekötésével ellensúlyozható lenne, növelve a gép stabilitását. Sajnos kutakodásaink ellenére sem találtunk forrásmunkát, milyen volt, vagy lehetet az eredeti lábkialakítás, azonban ezzel is kitűnően használható, hobbi célok esetén egyenesen kiváló kialakítású gép.
Mint ahogy a cikk elején utaltunk rá, és a feliratok alapján is látható, ez még "nyugaton" gyártódott. Az eltelt idő azonban nem csorbította remek tulajdonságait.
Bár ma már ez a típus a kereskedelemben nem beszerezhető, és tudomásunk szerint a gyártó magyarországi képviselettel nem rendelkezik, cikkünk annak jegyében íródott, hogy bemutatva ezeket a tulajdonságokat, gépvásárlás esetén, milyen hasznos és alapvető opciókat vehetünk, vagy éppen vegyünk figyelembe.

Ha már szó esettt az elfordítható orsóházról, íme néhány kép ennek használatáról. Az orsóra, egy szalagfűrésszel, 500 mm átmérőjűre kikanyarított 80 mm vastag csomoros nyár korongot fogtunk fel, síktárcsával. Ebből egy egyszerű kettős tál formát esztergáltunk. A tál végső mérete a megmunkálás után 480 X 70 mm.
1.kép

1.kép

2.kép

2.kép

3.kép

3.kép

4.kép

4.kép

5.kép

5.kép

5a.kép

5a.kép

6.kép

6.kép

7.kép

7.kép

8.kép

8.kép

7a.kép

7a.kép

10.kép

10.kép

11.kép

11.kép

12.kép

12.kép

13.kép

13.kép

14.kép

14.kép

15.kép

15.kép

Medvegy János