Főoldal
Vissza
Faesztergályos kések tesztje
Copyright © 2008 Hobbi Faesztergálás. Minden jog fenntartva.
Tesztünk során öt olyan késkészletet hasonlítottunk össze, melyek viszonylag barátságos áron szerezhetők be a kereskedelmi forgalomban, minőségük, pedig eléri azt a szintet, amivel egy hobbi faesztergályos bátran hódolhat szenvedélyének.
Tapasztalatunk szerint az árak tükrözik a minőséget, ami nem meglepő. A faeszterga késekre is igaz, hogy minél mélyebben nyúl a zsebébe az egyszeri faesztergályos, annál jobb minőséget kap.
Szubjektív tesztünkben a KINZO készlet lett a sereghajtó, a BERNARDO HSS készlete, pedig toronymagasan az első helyezést kapta. A két UNI-MAX készlet közötti különbség szintén szembetűnő volt. A HDB-45 jelű készlet késeinek anyagával szemben vannak fenntartásaink, amit nagyon jól mutat, hogy az egyik kisebb holker kés egy nagyobb fogásvételkor egyszerűen meghajlott. A nagyobbik készlet késeinek éltartósságával nem voltunk megelégedve. A teszt során többször is élezni kellett őket. Ezért a készlet legkisebb holker kését újraedzettük, ami határozottan jót tett az éltartósságának. A kés orr részét vörös izzásig hevítettük, majd vízben edzettük (1.,2. kép). Így az olajban való edzéssel ellentétben nem lett olyan rideg.
Bár szinte az összes tesztben a BERNARDO készlet vitte a pálmát, a NAREX Cr-Mn anyagú késeinek éltartósságával is meg voltunk elégedve. A kis KINZO készlet némileg kakukktojás a sorban a méretei miatt. Ez a készlet leginkább apró dolgok esztergályozására alkalmas.
1.kép
2.kép
Nem győzzük hangsúlyozni tesztünk szubjektív voltát. Nem vagyunk profi faesztergályosok ezért nem is az volt a célunk, hogy valamiféle bizonyítványt állítsunk ki a késekről. Kipróbáltuk a késeket és kialakult róluk az egyéni véleményünk, amit megosztunk olvasóinkkal. Mindenki döntse el maga, szükségleteinek függvényében, hogy melyik késkészletet szerzi be.
A teszt fő szempontjai az éltartósság, a használhatóság és az ár-érték arány volt. Az éltartósságnál értelemszerűen azt vizsgáltuk, hogy általános, hobbi célú használat során egy élezéssel meddig őrzi meg a kés az élét. A használhatóság már elég tág fogalom. A készletek összetételét, a kések méretét és profiljuk kialakítását, valamint a szerszámnyelek ergonómiáját osztályoztuk. Az ár-érték arány, pedig azt jelzi, hogy szubjektív véleményünk alapján melyik az a készlet, amely a többi szempontot is figyelembe véve leginkább megéri az árát.

Háromféle osztályzatot adtunk, az "Elmegy" azt jelenti, hogy a kés az adott szempontban épp csak teljesíti az elvárható minimális minőséget. A "Jó" osztályzatot kapó készlet már alkalmas általános hobbi faesztergálásra, némi kompromisszummal. A "Nagyon jó" pedig azt jelenti, hogy a készlet felülmúlta elvárásainkat és az adott szempontban elnyerte szimpátiánkat.
Ezek alapján a késekről alkotott véleményünket az alábbi táblázatokba foglaltuk össze.
Tesztünk alanyai egy KINZO, a már bemutatott két UNI-MAX, egy NAREX és egy BERNARDO késkészlet. A próbák során mind az öt készlet valamennyi kését kipróbáltuk többfajta faanyagon a puhától a nagyon keményig. A teszt előtt minden kést megéleztünk, majd a profiljuknak megfelelő munkafolyamatokra alkalmaztunk.
Az öt készlet
  KINZO UNI-MAX
HDB-45
UNI-MAX
HDB-65
NAREX BERNARDO
Elmegy X X      
    X    
Nagyon jó       X X
ÉLTARTÓSSÁG
  KINZO UNI-MAX
HDB-45
UNI-MAX
HDB-65
NAREX BERNARDO
Elmegy X        
  X   X  
Nagyon jó     X   X
  KINZO
Ár: 2000 Ft
UNI-MAX
HDB-45
Ár: 3732 Ft
UNI-MAX
HDB-65
Ár: 12 360 Ft
NAREX
Ár: 14 200 Ft
BERNARDO
Ár: 33 000 Ft
Elmegy X X      
    X X  
Nagyon jó         X
HASZNÁLHATÓSÁG
ÁR-ÉRTÉK ARÁNY
BERNARDO
NAREX
KINZO
HDB-45
HDB-65
BERNARDO
NAREX
KINZO
UNI-MAX HDB-45
UNI-MAX HDB-65
A készletből egy holker kés sajnos eltörött, de a forgalmazó ígéretett tett a pótlásra.
Túri Alfréd