Szerszám házilag

Sokszor szembesültem azzal, hogy nem jó a késem, nem éltartó. Bosszantó ha a munkát meg kell szakítani, mert élezni, fenni kell. Sokszor a gyári kés profilja sem igazán megfelelő az árról nem is beszélve. Lakatos szakma ilyenkor jól jön, de szerintem bárki elkészítheti saját kését kevés anyagi ráfordítással.
Ahogy én készítem.
Először az anyag kiválasztás. Lényeg, hogy szerszám acél legyen, /kb.300-350mm hosszú/ mert azt nagy valószínűséggel könnyen meg tudjuk edzeni. Lehet laprugóból simítókést vagy torziós rugóból holker kést készíteni csak ebben az esetben az edzésnél kellő szén utánpótlás kell /faszén/.
Holkerkést sarokcsiszolóval szépen ki lehet alakítani.
Vissza                                               Főoldal
 
Copyright © 2008 Hobbi Faesztergálás. Minden jog fenntartva.
Először egy hornyot vágok kb. 3mm mélyet.
Majd jobbra-balra fokozatosan elfordítva a korongot kimélyítem.
Végül a kialakított forma.
Mivel ez még elég durva felület ezért profilra alakított köszörű kővel egyenesre és simára köszörülöm.
A kész profil kialakítása után a megmunkálás nyomait felcsiszoljuk és kialakítjuk az élszöget.
Következhet az edzés. Házi körülmények között nem tudjuk biztosan, hogy mikor éri el az anyag az edzéshez megfelelő hőfokot. Ennek megállapítása nagyon egyszerű ha van kéznél egy mágnes. Amikor az edzendő anyag elveszti a mágnesességét, akkor jó a hőfok.
Ha elérte a kellő hőfokot edzőolaj híján fáradt olajba mártom és hagyom kihűlni. Az edzett felületet fémtisztára tisztítsuk. Mivel az így megedzet késünk túl rideg, ezért vissza eresztjük, szalmasárgára melegítés után levegőn hadjuk lehűlni. Nem a legtökéletesebb módszer, de házi körülmények között megfelelő eredményt hoz. Ha nem vagyunk megelégedve a minőséggel újra kezdhetjük a folyamatot.
Majd a ráégett olajat letisztítjuk, felpolírozzuk és megfenjük.
A nyél mindig kézreálló, csuszásmentes és biztos fogású legyen, ez szerintem mindenkinél változó kinek, mi a kényelmes.
Morovik L. János