Esztergált tárgyak utólagos javítása, felületkezelése
Vissza                                       Főoldal
Copyright © 2008 Hobbi Faesztergálás. Minden jog fenntartva.
Gyakran megesik, talán leginkább a hobbi szinten foglakozók esetén, hogy nincs mód vagy elegendő idő egy tárgy elkészítésére, de akár felületkezelés vagy más ok miatt a félkész munkadarab lekerül az esztergáról. A gond valójában akkor jelentkezik, amikor az addig majdnem kész formára esztergált tárgyunkat a gépre visszahelyezve, kis túlzással a csámpás "éjjeli edény" benyomását kelti.
Bizonyára találkozott már mindenki azzal az esettel is, hogy a tökéletesen száraznak vélt anyag megmunkálás után, néhány hét állást követően bizony deformálódott, tökéletes szimmetrikussága aszimmetriába váltott. Bizonyos esetekben kiválthatja más külső ok, számos példával igazolhatnánk, de most a célunk, ha már megtörtént a baj, hogyan tudjuk orvosolni?
A mi esetünkben bizonyos szempontból a legelső esettel állunk szemben, egy félkész tálat próbálunk kijavítani. Itt rögtön egy jó tanács, hasonló cipőben járóknak. Gépünk lehetőségeitől függően tegyünk egy jól azonosítható jelölést a befogónkra (faeszterga tokmány, síktárcsa, stb.), és a munkadarab levételekor a munkadarabon jelöljük meg azt a részt, mely ezzel a jelöléssel egybe esik. Ha később visszatesszük erre munkarabunkat, ez az apró trükk sokat segít a hasonló problémák elkerülésére.
Itt kapcsolódik hozzá egy hasznos tanács. Ha a tálunkat ugyanazon tokmányon, befogón munkáljuk meg, és elkészülünk például a tál aljával, amikor fogást váltunk, igyekezzünk a tálunkat lehetőség szerint a függőleges tengely mentén forgatva visszahelyezni a gépre, így elkerüljük, hogy ugyanazon gépen végzett munka során sem lesz a példában említett tálunk belseje és külseje excentrikus egymáshoz képest.
A kissé hosszúra sikerült bevezető után tényleg fogjunk hozzá a munkához.
Felkerült a gépre a tál 1kép. Az első forgás után is rögtön látszódott, hogy a tál belső és külső része is "szellemképes". Aránylag szerencsésnek mondhattuk magunkat, hiszen egy faeszterga tokmánynak köszönhetően, a tálat ezen körbeforgatva kellett megtalálni azt a pozíciót, ahol a megjelenő ütést a legkisebbnek ítéltük meg.
1. kép

1. kép

Annak megállapításához, hogy mekkora az eltérés, alkalmasint egy csiszolóvászonnal kissé megcsiszoltuk a külső felületet. 2, 2a, 2b kép Mint ahogy a képen is látható, az excentrikusságból adódóan a tál adott részét túlcsiszolnánk, míg más részéhez még csak nem is érintenénk, vagy csak alig-alig. Így a szép felület kikészítés nem megoldott.
2. kép

2. kép

2a. kép

2a. kép

2b. kép

2b. kép

Ha ez az eltérés nem jelentős, próbálkozzunk meg a felület csiszolásával egy kimondottan puha - kifejezetten ilyen kialakításúak a tépőzáras kivitelű csiszoló rendszerek például fúrógépre, esetenként sarokcsiszolóra - felületre tett csiszolópapírral 3.kép. Munkadarabunkat az esztergán forgatva, a forgó csiszolókoronggal óvatosan próbáljuk a felületet megmunkálni. Arra mindenképpen ügyeljünk, hogy a két gép fordulata ne legyen túl magas, mivel az ellenforgás miatt nagy sebességgel dolgozunk, ami magas finomságú vászon használata esetén (120 vagy nagyobb), az akár a felület megégéséhez vezethet, annak eltávolítása bizony még ennél is nehezebb feladat.
3. kép

3. kép

Sajnos nem értünk célt ezen módon, a felületen 4. kép még mindig jelentős eltérés figyelhető meg. Különösen a határvonalon látható, hogy az nem körkörös, hanem hullámvonal. Nem lévén más megoldás, egy alkalmas, borotva éles késsel, hasonlatosan a köszörűkő szabályozásához, próbáljuk meg finom forgácsleválasztással korrigálni az eltérést 5. kép. Nem győzzük hangsúlyozni, ez esetben az éles kés fontosságát.
4. kép

4. kép

5. kép

5. kép

Az eredmény még mindig hagy kívánnivalót maga után 6 kép. A tál anyaga csomoros nyár, amelynek megmunkálása is külön művészet, mivel egy nagyon puha anyagú fával állunk szemben, még az oly borotvaéles kés sem nyújt kellő eredményt, mint ahogy a képen is látható. Ezt majd a végső csiszolással fogjuk eltávolítani.
6. kép

6. kép

Kattints a képekre a nagyobb mérethez
Miután végeztünk a külső résszel, látható, ez hatással van a belső részre is 7. kép. Bizonyos részeken a perem jelentősen elvékonyodott, míg máshol szinte érintetlen maradt.
Többféleképpen foghatunk hozzá a javításhoz, mi a beszúrókéssel először megkerestük azt a falvastagságot, amikor az mindenhol egyenletessé vált 8. kép.
7. kép

7. kép

8. kép

8. kép

Ehhez kapcsolódóan szintén egy hasznos példa szerszámbeállításra. Mivel a továbbiakban félkör alakú kaparókést használunk, ezért fontos a szerszámtartó megfelelő beállítása. Első lépésként ceruzával keressük meg a forgó gépen a tál középpontját 9. kép. Jól látható jelölést követően, az időközben leállított gépen állíthatjuk be a szükséges magasságot 10. kép, oly módon, hogy a kést vízszintesen tartva, annak éle a tál középpontjába (vagy egy kicsit főlé) kell essen.
9. kép

9. kép

10. kép

10. kép

Az éles késsel immár nincs akadálya a szükséges módosítások elvégzéséhez. Ügyeljünk rá, hogy nagy figyelemmel dolgozzunk, és eddigi munkánk ne vesszen kárba egy óvatlan mozdulatot követően.
Mikor elkészültünk, immár nem marad más hátra, mint a felület, csiszolással történő végső megmunkálása.
Nem utolsó sorban itt is hadd adjunk közre egy apró, de talán kevéssé ismert fogást. Egy alkalmasan megvizesített rongydarabbal töröljük át a belső és külső részt 11. kép. Ekkor az esztergálás és csiszolás során keletkezett rostszálak a víz hatására megduzzadnak, a felület megszőrösödik. A száradást gyorsíthatjuk hőlégfúvó alkalmazásával 12. kép, de mindenképp fontos megjegyezni, hogy ezt mindenképpen forgó tárgyon végezzük, biztosítva az egyenletes hőeloszlást. Végül nagy finomságú papírral fejezzük be a felület csiszolását.
11. kép

11. kép

12. kép

12. kép

Mint mindig, nem marad egyéb dolgunk, mint hátradőlve szemünket legeltetni alkotásunkon 13., 14. kép.
13. kép

13. kép

14. kép

14. kép

Összegezve, talán a legfontosabbak tanácsok:

-Jelöljük meg jól látható módon felfogató eszközeinket, a visszafogatás megkönnyítésére.
-Kézzel történő csiszoláskor mozgassuk a csiszolópapírt körkörösen, hogy a szemcsék okozta karcolódást, "becsíkozódást" elkerüljük.
-Géppel történő csiszoláskor soha ne használjunk magas fordulatot a beégések elkerülése érdekében.
-Alkalmazzunk hatékony elszívó berendezést a keletkezett por eltávolítására. Ha erre nincs mód, mindenképp használjunk megfelelő egyéni porvédelmet.

Ezúton is külön köszönet illeti meg Túri Alfrédot a cikk megírásához nyújtott segítségéért.


Kedves Olvasó!
Esetleges kérdéseket fórumunkon, vagy a faesztergalas@extra.hu
e-mail címen tehetik fel.
Medvegy János
Túri Alfréd