Főoldal
Vissza
Szegmentált hullámminta készítése
Copyright © 2008 Hobbi Faesztergálás. Minden jog fenntartva.
 
Ígéretemhez híven megpróbálom röviden leírni, hogyan készült a hullámminta.
Amiért készült, ahhoz az adta az inspirációt, hogy miért nem látok sehol hullámmintát a szegmentált tárgyakon, holott majdnem mindenhol közkedvelt díszítési mód. Úgy a népművészetben, mint a kerámia festészetben, és minden egyéb helyen. Gondoltam, megpróbálom! Ennyit az előzményekről!
Most már tudom, hogy miért nincs!
A gyakorlat!
Először azt kellett megtudni, mekkora legyen kb. a minta átmérője. Elkezdtem kezdetleges kis modelleket gyártani tapasztaltgyűjtés céljából. Amikor már azt hittem mindent tudok, elkészült az első ideiglenes, kicsi még durva gyűrű, amit elvágtam, és próbáltam összeilleszteni, amiből -szerencsére már most- kiderült, hogy ez így nem lesz jó. A merőleges gyűrűk nem fognak nekem megfelelően működni. Újabb spekulálás, számolás, modellezés. No, most már tudtam az elhelyezési méreteket, amin most csodálkoztam el, hogy miért nem tudtam mindjárt az elején, hiszen olyan logikus!

A méretek eddig: Nyolc Szegmens
                              Illesztési szög: 22,5 fok
 
A kúpos gyűrűk lejtési szöge(mivel félszegmensnyit fordulnak el leszúrás utáni állapotba kerülve) 11,25 fok.
A modell, kívülről nézve meztelenül.
És belülről.
Itt látható, hogy hogyan kapcsolódnak egymáshoz meztelenül. Tehát a gyűrűknek kívül, és belül illeszkedni kell, hogy az esztergálással befelé haladva teljes keresztmetszetben találkozzanak.
Innét már "csak" a kivitelezés volt hátra.
Be kell vallanom, hogy a gyűrűk esztergálásához visszatértem fémesztergályosi tapasztalatomhoz, és a fémeszterga nóniusza nyújtotta segítséghez. Enélkül nem ment volna, mert nagyon nagyfokú pontosságot kell elérni, hogy minden (legalábbis a lehetőségekhez képest) a helyére kerüljön!
Itt a kúpos gyűrűk esztergálása, beszúrása látható.
És a leszúrás.
A kést nagyon pontosan 3,4 mm re kellett köszörülni a beszúrásokhoz, hogy a gyűrűk összerakva enyhe nyomással illeszkedjenek, mivel a nóniusz egy fordulatra 3,5 mm halad előre. Így oldalanként, 05 mm túlfedés van a rés és agyűrű viszonyában.
A gyűrűk megesztergálva
A beszúrókés: 3,4 mm széles a vágóél
Következett, a némi válogatás utáni összeragasztás.
Amikor a gyűrűk össze voltak ragasztva, következett a cseresznyefába, a tulajdonképpeni szegmensekbe való beesztergálás és beragasztás. Erről sajnos nincs fotó, de ezt nem nehéz elképzelni.
És itt a következő buktató! A szegmensek mérete az átmérő viszonyához. Ugyanis úgy készült, mint a középső koncentrikus körök. És utána lett középen egy 1mm-es leszúró késsel kettészúrva, és félszegmensnyit elfordítva. Itt utólag már szinte semmi lehetőség nincs a korrigálásra, ezért itt az átmérőt és a körkörösséget nagyon pontosan kell kiszámítani és összerakni, hogy még nyolcadik is találkozzon elfogatás után!(sajnos ez nekem sem sikerült teljesen)
Amikor ez is megvan, akkor megint nagyon pontosan koncentrikusan fel kell fogni az esztergapadra, és már csak le kell gömbölyíteni, ki-ki a maga módján.
Most már megvan a hullámminta, csak valamibe be kell illeszteni, hogy látványosabb legyen.
Ebbe már nem megyek bele, hiszen innen már kinek-kinek egyéni ízlésére, és a szegmentálás klasszikus módjára kell hagyatkozni.
Az alkatrészek még külön
Az alsó rész felfogva
A kész hullám
Még az anyagról: A hullám kerti dió gesztjéből, és a világosabb ugyanennek a szíjácsából, a többi cseresznye, a fehér csík jávor, az ék padoukból készült. A vastagabb csíkok és a talp: dió
Felület: Droti mix és gyenge politúr.
Szabó Dezső