Hosszlyuk fúrás
A munka menete a következő:
Adott egy 1 m hosszú négyzet keresztmetszetű hasábunk, amelyből a lámpa szárát szeretnénk elkészíteni. Ezt a hasábot hosszában pontosan középen kettéfűrészeljük. Így tulajdonképpen két darab lécet kapunk.
Mindkét léc középvonalába hosszában kézi felsőmaró gépbe szerelt ujjmaró segítségével készítünk egy hornyot. A horony mélysége a maró bit átmérőjének a fele legyen.
Ezután bekenjük ragasztóval a hornyok melletti felületet és összeragasztjuk őket az erre a célra alkalmas fa ragasztóval. Annak érdekében, hogy a hornyok pontosan szemben álljanak egymással és a két fél ragasztás közben ne tudjon elmozdulni, a két fél közé a hornyokba egy megfelelő méretű kis farudat helyezünk mindkét végén. Természetesen arra ügyelni kell, hogy ezeket a kis rudakat bele ne ragasszuk a hornyokba, mert ezeket a ragasztás végeztével el kell távolítanunk.Miután a két fél megfelelően összeragadt, eltávolítjuk a kis rudakat. Az immár középen négyzet alakú furattal rendelkező hasábot befoghatjuk az esztergába. Célszerű a hasábot az élek legyalulásával nyolcszögletűre alakítani.


Ötletek:
Felsőmaró híján a hornyokat asztalba szerelt és megfelelő magasságúra állított körfűrésszel is elkészíthetjük. Ha pedig mégis kör keresztmetszetű furatot szeretnénk, az ujjmaró helyett alkalmazhatunk félkör profilú marót is. Ekkor a hornyok mélysége a marófej átmérőjének a fele legyen.

                                                                                                                                                                                                        
2642187421_www.kepfeltoltes.hu_
6632260812_www.kepfeltoltes.hu_
3780820813_www.kepfeltoltes.hu_
6624389214_www.kepfeltoltes.hu_
69231535_www.kepfeltoltes.hu_
10150020746_www.kepfeltoltes.hu_
Vissza                                   Főoldal
Előbb-utóbb minden faesztergályos szembekerül azzal a problémával, hogy egy esztergált tárgyba olyan hosszú lyukat kell fúrnia, amihez nincs megfelelő hosszúságú fúrószára, vagy a gépe maximális befogó mérete nem teszi ezt lehetővé. Az alábbi technika akkor alkalmazható eredményesen, ha nem feltétlen követelmény a furat szabályos kör keresztmetszete. Például egy állólámpa vezetékcsatornája esetében. A munka menetét is ezzel a példával fogom szemléltetni.

Tehát egy állólámpát akarunk csinálni, aminek az egy darabból esztergált szára legyen, mondjuk 1 méter. A kereskedelemben 1 méter hosszúságú fúrószár nem kapható (legalábbis én még sosem láttam ilyet). Barkácsolhatnánk ugyan egyet egy normál fúrószár és megfelelő hosszúságú köracél segítségével, ám ennek használatához egy legalább 2 m befogású esztergára lenne szükségünk. Ilyen géppel azonban a hobbiesztergályosok nagy része nem rendelkezik. Mi hát a megoldás?
Copyright © 2008 Hobbi Faesztergálás. Minden jog fenntartva.