A holkerek egyike egy egyenes élű nagyoló kés. Teljes hossza (nyéllel együtt) 472 mm, ebből magának a késnek 172 mm jut, szélessége 25 mm. A nyele robusztus, a maga 30 cm-es hosszával és a legvékonyabb részén 26, a legvastagabb részén 35 mm-es átmérőjével. Fogása igen kényelmes, még a lapátkezűek is jól meg tudják markolni.

A következő holker egy íves alakító véső. Ennek a teljes hossza 420 mm, ebből a kés 165 mm. A penge átméroje 12 mm. A nyél kialakítása megegyezik az előzőével, de ez valamivel rövidebb, 255 mm.
Az utolsó holker egyben a készlet legimpozánsabb darabja a maga 570 mm-es hosszával. A kés hossza 225 mm, átméroje 14 mm. A nyél hossza 345 mm, legnagyobb vastagsága 40 mm. Tekintélyes darab, méreteinek a súlya is megfelel. Ebbe aztán bele lehet kapaszkodni.


Az íves hántoló kés hossza 425 mm ebbol a penge 170 mm. A kés szélessége 18,5 mm, vastagsága 5 mm. Nyelének méretei megegyeznek a kisebbik íves alakító vésőével.
A leszúró kés formáját tekintve ún. gyémánt keresztmetszetű, tehát a penge középvonalától mindkét széle felé vékonyodik. Ez igen előnyös forma leszúráshoz, mivel kevésbé hajlamos a megszorulásra. Segítségével a kezdő esztergályosok is könnyedén végezhetik ezt a műveletet.
A kés teljes hossza 427 mm, ebbol a penge 170 mm, melynek a szélessége 19,5 mm. A nyél paraméterei ugyancsak megegyeznek a kisebbik alakító vésőével és az íves hántolóéval.

A simítókés pengéje nem a hagyományos síklapokkal határolt véső formát követi. Keresztmetszete ovális. Teljes hossza 470 mm, ebből a kés 170 mm hosszú, legnagyobb vastagsága 5,6 mm, szélessége 27,5 mm. A nyél hossza 300 mm.
                                                                               HDB-65
                                                                      Faesztergakés készlet

A hobbi faesztergályos legfontosabb szerszáma a faesztergapad mellett a faesztergakés, vagy esztergályos véső. Mivel hazánkban még nincs akkora kultusza ennek a hobbinak, mint külföldön, ezért sajnos a szükséges felszerelések kínálata sem túl nagy. Sőt mondhatni szegényes. Mivel a megfelelő minoségű faesztergakések előállítása általában meghaladja a hobbi esztergályos lehetőségeit, kénytelen ezeket a rendelkezésére álló választékból beszerezni. Cikksorozatunkban bemutatunk néhány, itthon kapható faesztergakés készletet, természetesen a teljesség igénye nélkül.
Az első ilyen készletet az Uni-max forgalmazza és a keresztségben a HDB-65 nevet kapta.
A készletet praktikus fa kazettában szállítják, melynek már a méretei sejtetik (60 X 30 cm), hogy ebben bizony nem zsebkések vannak. A doboz 6 db kést tartalmaz, három homorú (holker), egy simító, egy leszúró, valamint egy íves hántolókést. Vegyük őket sorra.
Mint a kések méreteiből látható, ezek nem gyűszű méretű pohárkák és serlegek esztergálására valók. Segítségükkel tekintélyes méretű darabok munkálhatók meg. A késeket kipróbálva azt tapasztaltuk, hogy jól használhatók, fogásuk kifejezetten kényelmes. Megfelelő fenés mellett nagyon jó az éltartásuk. Elsősorban tálak, vázák készítéséhez, ill. átlagos hosszesztergáláshoz ajánljuk. A készlet megvásárolható az UNI-MAX internetes áruházában, mégpedig minőségéhez képest igen baráti áron.
hdb65
hdb65 (4)
hdb65 (1)
hdb65 (6)
hdb65 (2)
hdb65 (3)
hdb65 (5)
Vissza                                       Főoldal
Copyright © 2008 Hobbi Faesztergálás. Minden jog fenntartva.