Moritz Zuckermann féle kombinált gyalugép felújítása
Vissza                                       Főoldal
Ebben a kis cikkben egy régi típusú gyalugép felújítási munkálatait szeretném bemutatni.
A történet úgy kezdődött hogy egy internetes aukciós oldalon rátaláltam erre a régi gépre.
Régóta akartam már egy gyári gyalugépet vásárolni, de vagy pénzem, vagy gép nem volt. Most az egyszer minden stimmelt, így már utazott is a gyártmány hazafelé.
Az aukciós oldalon a fénykép egész jól sikerült, de a valóság egy kicsit siralmas volt.

A gép paraméterei: 350mm-es késtengely
                                150mm-re lehet a vastagoló asztalt leengedni
                                1300mm-es asztallap hosszúság

Minden csupa rozsda, kosz, meg moha. A gép talán háromszáz kiló lehet, tömör egy szerkezet az biztos  A mozgatása csörlőkkel meg  emelővel lehet csak. Motor a gépen nem volt.
A gép felújítás előtt
A szállítás sem volt egyszerű, de végül megérkezett a gép. A szerkezet  valós állapota, ahogy találtam. Gépészetben  nem vagyok járatos, de ez egy  fedlapos  késtengelyű alkotás.
Végül lekerült a jószág az utánfutóról, elég fáradságos munka után. Nagy hibája nem volta gépnek, ami sérült rész volt azt már szakműhelyben kijavították, illetve újra gyalulták az asztallapot.
A repedt részt hegesztéssel erősítették meg
Itt lapolásos javítást is alkalmaztak
Először a koszt, rozsdát, mohát, meg a ráragadt port távolítottam el. A következő módszert alkalmaztam: egy közismert motorblokk lemosóval befújtam a gépet, majd miután leoldott valamit  az oldószer, nagynyomású  mosóval átöblítettem az egész gépet. Undorító egy meló az biztos.
Felújításom inkább a mozgó alkatrészek működését célozta meg, nem az esztétikai tulajdonságok megváltoztatását. A továbbiakban ezeket a szempontokat tartottam szem előtt.
Először a késtengely csapágyazása került előtérbe. Régi gép lévén  aggódtam, hogy esetleg siklócsapágyas a szerkezet, mert akkor a bronz csapágy csésze kopása miatt drága lesz a felújítás. Szerencsére nem így történt. Golyós csapágyazású volt. A csapágyon kopást nem találtam, így csak egy friss zsírozást kellet alkalmaznom. Én grafitos kenőanyagot használtam.
A következő felújítandó szerkezet, az asztalba helyezett görgők kivétele és felületének csiszolása volt. Elég macerás megoldás, mert a görgő tömör és a csavarok rozsdásak voltak.
A csavar, ami a görgőket tarja 9-es átmérőjű volt, így a pótlása körülményes.
Innen hiányzott a 9-es csavar
A vastagoló rész előtoló művét nagyon érdekesen oldották meg az akkori mérnökök. Egy lassító csigakerekes áttételt alkalmaztak a hagyományos fogaskerekes helyett. Külön egy tengelykapcsolót is beépítettek. Talán egy tengely hajthatta az előtolást és a késtengelyt. Ez a konstrukció azonban lapszíjas volt, ezt alakították később  ékszíjasra. Az én felújításom csak arra terjedt ki, hogy átolajozzam és átzsírozzam a szerkezetet. Egyébként nem volt semmi baja a meghajtásnak.
Olajteknő, amelyben a csigakerék forog
Az előtoló hengerek siklócsapágyainak olajozása már nem volt túl bonyolult feladat. A két nyomó gerenda hasonló módon volt kenéssel ellátva.
Előtoló henger csapágya
Nyomógerenda
A gép öntöttvas vázát számomra ismeretlen  módon oldották meg. Nem egy darabból öntötték, hanem két fél darabot készítettek és ezeket erősítették össze csavarok segítségével.
Osztott, öntöttvas váz
Az asztal emelő szerkezet
Összekötő csavarok
A felújítás tulajdonképpen befejeződött. A festést elhagytam, mert az eredeti színt nem tudtam kideríteni. Sokat gondolkodtam arról, hogy a szerkezethez hogyan tudnék valami féle motortartó eszközt készíteni. Végül is a raklap mellett döntöttem. Ez a megoldás abból a szempontból is előnyös, hogy  emelő békával tudom mozgatni. Két motort használtam egyet a gyalutengelyhez, másikat pedig az előtoló műhöz. Véletlenül az előtoló motor is öregre sikerült. Ez egy Brown Boveri készítmény saját feszítővel.
A motorfeszítők elkészítése után már csak az elektromos bekötés maradt hátra. Ezt az előző vastagsági gyalugépről "szereztem", amit lebontásra ítéltem.
Az elkészült kombinált gyalugép, lehet vele dolgozni. Jó munkát!
Molnár Gábor
Vissza                                       Főoldal
Copyright © 2008 Hobbi Faesztergálás. Minden jog fenntartva.