Vissza                                                Főoldal
Gömb forma esztergálása
Szabályos gömb esztergálása szabadkézzel nem egyszerű feladat. Sok munkaórát kell ahhoz a gép előtt eltölteni, hogy a hobbi faesztergályos szabadkézzel tökéletes gömb formát tudjon készíteni. Mivel azonban csak hobbiból űzzük a faesztergálást, viszonylag ritkán van módunk ezt gyakorolni. Cikkünkben bemutatunk egy olyan egyszerű eszközt, amellyel könnyen és gyorsan készíthetünk golyókat, vagy más gömbölyű tárgyakat, pl. bútorgombokat a házi készítésű komódra, vagy kerítésoszlop díszeket.
Mint az a képen látható az eszköz felépítése igen egyszerű. Részei a talp, amellyel az esztergaágyhoz erősítjük, a késtartó, amelybe az esztergakést foglyuk be, és a szár, amin a késtartó 360 fokban elforgatható. Jelen esetben egy V-alakú árokvéső van a késtaróban rögzítve.
Ennek az egyszerű eszköznek a segítségével egy kerítésoszlop díszt fogunk elkészíteni, amely gömbben végződik.


A munka menete:
golyo (1)
Fogjunk egy megfelelő méretű hasábot és két csúcs között nagyoljuk le, majd esztergáljuk meg olyan átmérőjűre, amekkora gömböt szeretnénk kialakítani. Ezután ezt a méretre esztergált hengert eszterga tokmányba, vagy üreges tokmányba fogjuk.
golyo (2)
golyo
Megmérjük a henger átmérőjét, majd ezt a méretet a henger szabadon álló végétől rámérjük a hengerre, ezután a képen látható módon a kialakítjuk a hengert. A vastagabb rész hossza tehát megegyezik annak átmérőjével. Ebből alakítjuk ki a gömböt. A vékonyabb rész, pedig pontosan fele a majdani gömb átmérőjének.
golyo (3)
Ezután a vastagabb hengeres részt pontosan a felénél megjelöljük. Ez azért fontos, mert a golyóvágó készüléket úgy kell beállítanunk, hogy annak forgástengelye pontosan a megesztergálandó gömb középpontjába essen.
golyo (4)
Tehát a készüléket rögzítjük az ágyon pontosan a jelölés alatt, majd a készülék késtartójába behelyezzük az esztergakést és a képen látható csavarokkal rögzítjük. A kést úgy állítjuk be, hogy annak hegye a henger sarkainál éppen csak érintse az anyagot. Elindítjuk a gépet és a kést jobbra, balra elfordítjuk a késtartó tengelyén. Ezután a gépet leállítva újabb fogást veszünk. A késtartó rögzítő csavarjait meglazítva, a kést 2-3 mm-el beljebb toljuk, majd a csavarokkal rögzítjük. A gépet bekapcsolva újra elforgatjuk a késtartót.
golyo (9)
Ezt a műveletet addig ismételjük, míg a kívánt gömb formát meg nem kapjuk.
golyo (10)
Hasonló módon készíthetünk bútorgombaokat is, természetesen kisebb méretben.
A bemutatott eszköz segítségével golyókat is készíthetünk igen egyszerűen. Ezt egy másik cikkünkben részletesen be fogjuk mutatni.
Copyright © 2008 Hobbi Faesztergálás. Minden jog fenntartva.
golyo (7)