Vissza                                       Főoldal
Copyright © 2008 Hobbi Faesztergálás. Minden jog fenntartva.
Faanyag sötétítése
A faesztergálás - más famunkákhoz hasonlóan - egyik legfontosabb mozzanata a tárgyak felületkezelése. Ekkor alakul ki a tárgy végleges kinézete.
Ezeknek a tárgyaknak a készítésekor gyakran előfordul, hogy szeretnénk a faanyag eredeti színét megváltozatni. Erre többféle módszer létezik a pácolástól a különféle színezett lakkokig, olajokig. Az alábbiakban egy olyan egyszerű eljárást mutatunk be, amellyel néhány faanyag, színe, tónusa akár drasztikusan is megváltoztatható.
Faesztergályosok, asztalosok, restaurátorok régóta használják az eljárást, melynek lényege, hogy a faanyagot ammónia gőzben tartják néhány órán keresztül, miközben a párolgó ammónia a fa csersavtartalmával reakcióba lép és az anyag elsötétedik. Az módszert "füstölésnek" hívják. Olyan fafajtáknál alkalmazható eredményesen, melyeknek magas a csersavtartalma.
Egyszerűségéből adódóan otthon is kivitelezhető, a szükséges anyagok, pedig könnyen beszerezhetők. Kereskedelmi forgalomban ammónia ugyan nem kapható, de a célra nagyon jól megfelel vizes oldata a háztartási szalmiákszesz (leánykori nevén: ammónium-hidroxid, NH4OH), mely 5%-os ammóniatartalmú. Különféle vegyi és háztartási boltokban beszerezhető általában 0,5 L-es kiszerelésben 150 Ft körüli áron.
Az eljáráshoz szükségünk lesz tehát szalmiákszeszre, egy akkora jól zárható edényre, melyben a füstölni kívánt esztergált tárgyunk jól elfér, valamint egy kisebb nyitott edényre (ez lehet egy pohár, vagy konzerves doboz), amibe a szalmiákszeszt öntjük.
Példánkban egy nagyon egyszerű esztergált tárgyat használunk, egy tölgy ceruzatartót. Ez a minimalizmus jegyében készült, tulajdonképpen egy a teteje felé enyhén szűkülő fapohár. A ceruzatartót esztergálás után készre csiszoljuk. A jobboldali képen látható a megszokott nyers, világos tölgy tónusú tárgy.
A ceruzatartót egy megfelelő méretű edénybe tesszük, ami most egy egyszerű 5 L-es festékes vödör. Mellé egy nagyjából 10 cm átmérőjű üres konzervdobozba, kb. 0,5 dl szalmiákszeszt öntünk. Fontos, hogy a lehetőségekhez mérten jó nagy edénybe tegyük a szalmiákszeszt, hogy minél nagyobb felületen párologjon. Az egészet letakarjuk, hogy a párolgó ammónia az edényben maradjon. Befedésre én egy üveglapot használtam, mert így anélkül követhető szemmel a folyamat, hogy az edény kinyitásakor az ammóniát belélegezzük. Az egészet félre tesszük és hagyjuk, hogy a szalmiákszesz dolgozzon.
A folyamat a hőmérséklettől, a tárgy méretétől és a kívánt árnyalattól függően fél órától, akár 32 óráig tarthat. Az alábbi kis táblázatban látható, hogy a tölgy esetében mekkora füstölési idők, milyen árnyalatot eredményeznek, felületkezelés nélkül és olajjal kezelve.
ammonia1
ammonia5
ammonia4
Példánkban a ceruzatartót 24 óráig füstöltük, mivel egész sötét árnyalat elérése volt a cél. Az alábbi képeken látható a füstölés előtti, utáni, valamint a már elkészült, olajjal kezelt tárgy.
Füstöletlen

Füstöletlen

Füstölt

Füstölt

Füstölt, olajozott

Füstölt, olajozott

Lehetőleg jól szellőző helyiségben füstöljünk . A füstölőedény felnyitását jó ha a szabadban vagy nyitott ablaknál végezzük, mert a szalmiákszesz szaga nagyon erős, szúrós. Ügyeljünk, hogy lehetőleg ne lélelegezzük be a párolgó ammóniát, mert nagyobb menyiségben  MÉRGEZŐ.
A füstölést követően néhány órát pihentessük a kezelt tárgyat a felületkezelés előtt. Erre az ún. kiegyenlítési időre a végleges színárnyalat eléréshez van szükség, valamint ez alatt a kezelt tárgyból is kiszellőzik az ammónia.
Ezután a tárgyat felületkezelhetjük az általunk választott módszerrel. Fontos megemlíteni, hogy olajjal kezelve a fa néhány árnyalattal még sötétebb lesz, ezért ezt a füstölési idő megválasztásakor figyelmbe kell venni.
Ha egészen sötét árnyalat elérése a cél és a tárgyat 16-24-32 órán át füstöljük, ajánlatos a szalmiákszeszt 8 óránként frissre cserélni.

Természetesen nem csak esztergályozott tárgyaknál alkalmazható a módszer, hanem kissebb tömörfa bútorok esetében is. Ekkor a füstölni kívánt tárgy köré lécekből és nylon fóliából egy sátrat építünk, amiben a kezelés elvégezhető.
ammonia8
ammonia9
ammonia10
Végezetül néhány faanyag képe, melyekkel alkalmazható az eljárás.