Vissza                                       Főoldal
Copyright © 2008 Hobbi Faesztergálás. Minden jog fenntartva.
Rendszeresen felmerülő probléma az elkészült remek-, vagy kevésbé remekműveink esztétikus bemutatása. Engedjétek meg, hogy ebben próbáljak meg némi segítséget nyújtani!
Néhány tipp a fotózáshoz...
A tárgyfotózásra sokan úgy gondolnak, mint valami kizárólag profi fotósnak való, rendkívül bonyolult, idő és pénzigényes elfoglaltságra. Ez persze a profiknál így is van, de nekünk nincs szükségünk költséges felszerelések tömegére. Néhány egyszerű szabály betartásával, az amatőr szemek számára szinte tökéletes fotókat tudunk mi magunk is készíteni!
Mik is ezek a szabályok?

1., A fotózandó tárgy legyen mindig tiszta!
A por és az ujjnyom, az exponáláskor alig látható, de az elkészült képet a gépünkre áttöltve esetleg bosszankodni fogunk. Egy olajjal kezelt gyertyatartónál ez nem vészes, de próbáljuk csak meg a carnaubaviasszal bevont tálnál…

2., Háttérnek válasszunk valamilyen homogén, de a tárgy színétől kontrasztosan eltérő anyagot!
Sötét tárgy fotózásakor világos anyagot, világos tárgy fotózásakor sötétet. A legegyszerűbb, és számomra az esztergált tárgyak fotózásánál jól bevált a grafitszürke háttér. Lehetőleg kerüljük a mintás anyagokat, mert mi úgyis a saját műremekünket szeretnénk kihangsúlyozni, nem pedig a nagymama kedvenc hímzett terítőjét…
Lehetőleg ne fotózzunk sarokban! A háttér éles törései, sarkai szintén elvonják a figyelmet a lényegről.
Az élénk, erős színek ugyancsak kerülendőek, mert a fa természetes színeit, tónusait torzítják, és zavaróan hatnak. A háttér maradjon háttér!

szerző:
Szalai Csaba
Hagyma

Hagyma

Ellenpélda 1

Ellenpélda 1

Ellenpélda 2

Ellenpélda 2

3., Mindig távolítsunk el az objektív elől minden zavaró, oda nem illő tárgyat!
A kép sarkába belógó szerszámos állvány, vagy éppen a ruhásszekrény ajtaja ritkán mutat jól egy tárgyfotón…

4.,  A tárgy legyen mindig jól megvilágítva!
A legjobb a szórt, derített fény, de itt sem a profik állványos, ernyős fényforrásaira kell gondolnunk!
Amire nekünk szükségünk van, az maximum egy-két irányítható fejű olvasólámpa, amelyre esetleg valamilyen áttetsző, tüll jellegű anyagot teríthetünk (Vigyázzunk, nehogy a végén fáklyával világítsunk!!!), és egy mennyezeti fényforrás, amelyekkel több irányból be tudjuk világítani a tárgyat.
Fontos: A fényképezőgépünk beépített vakuját ne használjuk!
A vaku felvillanása, zavaró fényfoltokat, felesleges árnyékokat okoz, amelyek elrontják a képet.

5., Készítsünk több fotót!
A digitális fotózás egyik óriási előnye, hogy a készítendő képek számát maximum a memóriakártyánk mérete határolhatja be! Nyugodtan kísérletezzünk! Próbáljunk különféle szögekből fotózni. Igazgassunk, fordítsunk a tárgyon! A gyakorlottabbak próbáljanak ki különféle záridőket, rekeszértékeket! A számítógép előtt ülve majd kitöröljük a kevésbé jól sikerült képeket.

Bízom abban, hogy ezen egyszerű tippekkel tudtam segíteni, és a közeljövőben egyre több jól sikerült fotóval fogunk találkozni!
Sok sikert mindenkinek!