Hobbi Faesztergálás
2010. Szeptember 09. - 13:11:04 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek:

Vissza a Főoldalra   Galéria Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: [1]   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Szalagfűrész  (Megtekintve 3734 alkalommal)
0 Felhasználó és 1 vendég van a témában
Ny.mozdonyvezető
Tag
*
Nem elérhető Nem elérhető

« Dátum: 2009. Március 18. - 08:53:14 »

Sziasztok.Valószínű hogy sokakat érdekelnek a szalagfűrészek.Én sajnos befürödtem  az enyémmel.Nagyon szaggatja a szalagot.Leginkább az érdekelne,hogy ki hol szerzi be a szalagot?Végtelenítve vagy M.-ben?Érdekelne az is hogy miként lehet jó minőségben forrasztani a szalagot?Ezekre a problémáimra szeretnék választ kapni.Üdvözlettel Laci.
Naplózva
Román László
Adminisztrátor
Tag
*

« Válasz #1 Dátum: 2009. Március 18. - 13:14:40 »

Szia!

A fűrésszalag gyakori szakadásának elég sok oka lehet. Pl. nézd meg, hogy a két kerék spúrban fut-e? Hol szakad általában a lap? Ha a forrasztásnál, akkor valószínűleg azzal lesz a bibi. Gyakori hiba, hogy ridegre sikerül a forrasztás. Nincs-e túlfeszítve a lap? Ezeken kívül még sok oka lehet.
Fűrésszalagot be tudsz szerezni pl. a Pilanánál.
Vagy nézd meg az alábbi linket. Ők is elég profik a témában, végtelenítenek is a kiválasztott lapból.
http://www.dolex.hu/
Azt most leírhatom, hogy általában, hogyan kell lapot forrasztani, de ha nincsenek meg hozzá a szükséges felszereléseid, akkor nem sokra mégy vele.
A fűrészlap mindkét végét ferdén le kell lapolni úgy, hogy a lapolás nem érhet a fogtőig, mert ott a legérzékenyebb a beszakadásra. A forrasztandó felületeket zsírtalanítani kell, majd be kell fogni a forrasztó gépbe, úgy, hogy a hátsó élek egy vonalba essenek. A két összeforrasztandó véget bóraxal be kell kenni, majd közéjük kell tenni a vékony sárgaréz lemezt. A forrasztógéppel a két lapvéget addig kell hevíteni, amíg megolvad a réz, majd hirtelen össze kell őket szorítani. Ezután a szalagot a forrasztás helyén újra vörösre kell izzítani, hogy a forrasztáskor megedződött fém visszalágyuljon.
Nagyjából ennyi lenne a tudománya a dolognak, persze ehhez is gyakorlat kell.
« Utoljára szerkesztve: 2009. Március 18. - 13:32:24 írta Román László » Naplózva

Formában vagyok. A gömb is egy forma.
Ny.mozdonyvezető
Tag
*

« Válasz #2 Dátum: 2009. Március 18. - 14:16:04 »

Szia  Laci.Köszönöm hogy ilyen gyorsan segítségemre siettél.Van elektromos szalagforrasztóm,bóraxom,sárgarezem.Csak szaktudásom nincs!A szalagforrasztóm maszek gyártmány.Azért nem tudok vele forrasztani mert elégeti a szalagot ha csak pillanatra kapcsolom is be. Sajnos az áramerősséget nem lehet szabályozni. Vagy pedig rosszul kezelem.A fűrészgépemre 6, 8 mm-es szalag való,és 0,5mm vastag.Azt írod,hogy bóraxal be kell kenni,nekem por alakban van bóraxom.Van más állapotban is?Vagy bórax helyett jó-e a forrasztóvíz? Jó lenne ha megtudnám forrasztani a szalagomat mert nem olcsó mulatság újat venni. Köszönöm előre is a válaszod Laci.
Naplózva
Román László
Adminisztrátor
Tag
*

« Válasz #3 Dátum: 2009. Március 18. - 14:39:04 »

Igen a bórax por alakú, úgy akartam érteni, hogy a bóraxot rá kell szórni a szalagra és közé tenni a rezet. A forrasztó vízről nincs tapasztalatom, de forrasztó zsírral már hallottam lapot forrasztani.
Valószínűleg nagy a forrasztógéped ahhoz a pici laphoz. Esetleg egy szakemberrel át kellene tekercseltetni, hogy kisebb áramot adjon le. Nézz szét a neten, hol foglalkoznak hegesztő trafók javításával, ott biztos tudnak segíteni.
Naplózva

Ny.mozdonyvezető
Tag
*

« Válasz #4 Dátum: 2009. Március 18. - 19:53:28 »

Szia Laci,és Frédi. Délután sikerült a szalagot nagyon óvatosan+Székelyfurfangal megforrasztani!Nem a legszebb forrasztás a világon,de sikerült.Nagyon örültem neki.Köszönöm mindkettőtöknek a tanácsokat.Üdvözlettel Laci.
Naplózva
Román László
Adminisztrátor
Tag
*

« Válasz #5 Dátum: 2009. Március 18. - 20:33:57 »

Gratulálok Kacsint Fog az menni, csak gyakorolni kell.
Naplózva

Ny.mozdonyvezető
Tag
*

« Válasz #6 Dátum: 2009. Május 14. - 19:07:08 »

Sziasztok!A szalagfűrész élezéshez sajnos hozzátartozik a fűrészfogak megfelelő kihajtogatása is.Eléggé körülményes munka,és ha nem egyformán vannak a fogak hajtogatva a fűrész oldalra vág.Készítettem egy egyszerű hajtogató fogót,ezzel mind a két oldalra egyformán tudok hajtogatni.Ha sikerül teszek fel fotókat.Üdvözlettel Laci.

* Fűrészfog hajtogató kézi készülék. 005.jpg (44.51 KB, 800x600 - megtekintve 732 alkalommal.)

* Fűrészfog hajtogató kézi készülék. 003.jpg (55.54 KB, 800x600 - megtekintve 736 alkalommal.)

* Fűrészfog hajtogató kézi készülék. 005.jpg (44.51 KB, 800x600 - megtekintve 593 alkalommal.)
Naplózva
Túri Alfréd
Frédi
Globális macerátor
Tag
*

Nem: Férfi

« Válasz #7 Dátum: 2009. Május 14. - 20:23:45 »

Gratulálok Kacsint Egyszerű és ötletes!
Naplózva

"Azért, mert van egy lovam, a lódoktorságot nem kell kitanulnom.'"
Eskimo
Tag
*

« Válasz #8 Dátum: 2010. április 05. - 12:06:08 »

Tisztelt László!

Látom, hogy Ön jól informált a témában, ezért is szeretném a segítségét kérni. Én egy falusi "parasztgyerek" vagyok. Kb 5 éve örököltem édesapámtól egy háromkerekes szalagfűrész, amit a két kezével épített meg. Na és nagyon sok minden mást. Gyerek koromban rengeteget sürgölődtem mellette, sokszor láttam is, ahogyan forrsztja a szalagfűrész lapokat. Igazából ezekből az emlékekből élek most én is. Sokat láttam, hogyan készítí elő a lapokat. De sajnos ebben a témában nagyon sokszor a kis dolgokon múlik sokminden. Mindenem megvan (lap élezéséhez köszörű, foghajtogató, forrasztó, bórax, rézlemez, stb...)
Szeretném megkérni, amennyiben van rá módja és ideje, csinálhatna egy úgynevezett lépésről lépésre dokumentumot. Ha lehet fényképpel illusztrálva. Ha esetleg hajlandó rá, azt szerintem nem csak én köszönnöm meg, mivel sajnos ez egy olyan téma, amihez rutin kell, ami sokunknak nincs meg.
Addig is érdekelne, hogy amikor a lapok végét készíti elő, akkor milyen hosszú darabot forraszt össze? Egyfognyit, kettőt,  vagy többet? Amikor elkezdi hevíteni a fosszatandó felületet, akkor a lapok között ott a rézlemez. Melegítés közben kell rászórni a bóraxot a lap alsó és felső részére? Tudom, hogy ez fura kérdés, de kb milyen színűre hevíti fel? Miután összecsapta, mellyire hevíti vissza a lágyításhoz? Véleményem szerint túl ridegek lesznek a forrsztásaim. Nem tartanak túl sokáig. Egyszer lágyítja vissza, vagy lehet többször is?
Amikor felteszi a lapot a fűrészre, akkor ott mennyire kell megfeszíteni? Emlékeim szerint nem kell tőle sajnálni a feszességet.
Bocsánat, amiért már kérdeztem olyat, ami már mások is, de pici részletekben is rejlenek fontos dolgok.
Köszönettel:
Laci
Naplózva
Ny.mozdonyvezető
Tag
*

« Válasz #9 Dátum: 2010. április 06. - 07:17:50 »

Szia kedves Laci.Nem tudom,hogy a kérdésed nekem szól-e vagy Román Laci barátunknak?Így most hárman vagyunk Lacik.Én is Román Laci útmutatását követem ebben a témában.A szalag két végét srégen köszörülöm 1.5 fogig.Ez a lapolás.A lapolás nem érhet a fogtőig,csak a fog csúcsáig.Befogom a gépbe,az egyik véget,kevés bóraxot szórok rá,ráteszem a nagyon vékony sárgaréz lemezkét,arra is szórok kevés bóraxot./sokat nem szabad mert a lapok között nem lesz kontaktus/Erre helyezem a szalag másik végét,úgy hogy a fogak fedjék egymást,és  a hátsó oldaluk síkban legyen!Felhevítem majdnem fehér izzásig,és összenyomom.A visszaeresztés előtt szórok a forrasztott felületre fűrészport ,és vörös izásig hevítem /ez a saját tapasztalatom alapján azért kell mert az acélból kiég a szén így vissza tudja venni az acél az elégett szenet,és nem lesz törékeny/.Vigyázz tiszta legyen a környezet mert a rászórt fűrészpor lángra lobban!Ezután simára kell köszörülni a felületeket.Ennyit tudtam segíteni ,remélem a következő forrasztásod már sikerülni fog!Üdvözlettel:Laci.Ui:A továbbiakban azt javaslom,hogy a tegeződés ne egyoldalú legyen ,hanem oda-vissza, mert általában a tegeződés a megszokott.Baráti üdvözlettel:Laci.
« Utoljára szerkesztve: 2010. április 06. - 13:32:39 írta Ny.mozdonyvezető » Naplózva
Román László
Adminisztrátor
Tag
*

« Válasz #10 Dátum: 2010. április 06. - 17:40:17 »

Én is hozzászólok, ha már így Lacik összejöttünk Mosolyog
Kérdezted, hogy milyen hosszban kell csinálni a lapolást. Pontos fogszámot nem lehet erre mondani, mert ahány lap annyi féle szélesség. Általánosan max. 1 cm-t szokás lapolni, legalábbis a szakirodalom ezt mondja és tulajdonképpen a gyakorlatban is kb. ez az általános. Arra vigyázni kell, hogy a lapvégeket pontosan derékszögben vágd le, mégpedig a fogtest közepén, soha ne fogtőben. Visszaeresztésre is többféle iskola van. A szakirodalom szerint szalmasárgára kell hevíteni, de vannak gyakorló asztalos mesterek, akik ibolyára melegítenek. Ennek van egy olyan trükkje, hogy söröskupakba denszeszt (denaturáltszeszt) öntenek, majd meggyújtják. A forrasztást a láng fölé tartva lágyítják vissza az anyagot. Mire a kupakból kiég a denszesz kész a visszaeresztés. Ha gyári laphegesztőd van egyszerűbb a helyzet, mert azon elvileg két gombnak kell lennie. Az egyikkel magasabb hőmérsékletet (a forrasztáshoz), a másikkal alacsonyabbat (a visszaeresztéshez) lehet kapcsolni. Arra is ügyelni kell, hogy a forrasztott részen nem szabad terpeszteni (hajtogatni) a fogakat, mert attól is elszakadhat a lap. A lap feszessége megint érzés dolga, mert függ a lap szélességétől, anyagától. Minden esetre általános szabály, hogy használat után a lapot meg kell lazítani, mert a felmelegedett lap kihűléskor zsugorodik, amit ha nem enged a feszítés, akkor repedések keletkeznek rajta.
Naplózva

Eskimo
Tag
*

« Válasz #11 Dátum: 2010. április 14. - 09:08:44 »

Tisztelt Lászlók!

Nagyon szépen köszönöm a tapasztalatokat. Sajnos még nem tudtam kipróbálni a dolgokat, mert elég messze lakom az állandó lakhelyemtől, viszont amint lesz lehetőségem, kipróbálom és megírom a tapasztalataimat.
Minden esetre mindent nagyon szépen köszönök.
Ui.: Köszönöm a tegeződés lehetőségét...

Laci
Naplózva
Ny.mozdonyvezető
Tag
*

« Válasz #12 Dátum: 2010. Május 20. - 18:06:38 »

Szervusztok.Szervusz Eskimo.Azért zavarlak a levelemmel,mert szeretném megtudni hogy miként sikerülnek a forrasztásaid?
Naplózva
s189
Tag
*

« Válasz #13 Dátum: Ma - 07:13:51 »

Szevasztok. Új vagyok a ezen a Fórumon. Azt szeretném kérdezni Tőletek, hogy hol (milyen üzletben) lehet venni a forrasztáshoz bóraxot, ill. réz lemezt.
üdv. Béla
Naplózva
Oldalak: [1]   Fel
  Nyomtatás  

Ugrás:  

A MySQL adatbázis használatával A PHP programnyelven íródott Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Szabványos XHTML 1.0! Szabványos CSS!
Az oldal 0.08 másodperc alatt készült el 20 lekéréssel.