Copyright Š 2006 by "Your Name"   ?   All Rights reserved   ?   E-Mail: yourname@yourdomain.com
A hobbi faesztergályos (főként a kezdő) számára sokszor fejtörést okoz a megfelelő fordulatszám megválasztása. Pedig ez a művelet igen fontos ahoz, hogy megfelelő mínőségű felületet érjünk el a megmunkálás során, nem utolsó sorban pedig a munkabiztonságot nagy mértékben meghatározza. Egy helytelenül megválasztott, a kelleténél magasabb fordulatszám súlyos következményekkel járhat. 

A fordulatszám meghatározása a kezdők számára nem egyszerű feladat. Függ a fa fajtájától (keményebb vagy puhább fa), a megmunkálandó anyag átmérőjétol. Az alábbi grafikonok ebben nyújtanak némi segítséget. Az első kettő kezdők, vagy kevésbé gyakorlott esztergályosok számára tartalmazza az optimális fordulatszámokat. A grafikonokról leolvasható fordulatszámok a rejtett anyaghibák által okozott kitépődési jelenségekkel szemben is kismértékű biztonságot adnak, valamint a túl magas fordulatszám miatt elszabaduló munkadarab esélyét is csökkentik. Ezek az értékek még messze nem érik el a munkadarab átmérőjére vonatkoztatott maximális fordulatszámokat.
A grafikonok vízszintes tengelyén az anyagátmérők centiméterben, a függőlegesen pedig a hozzájuk tartozó fordulatszámok olvashatók le.
Fordulatszámok keményfához
Fordulatszámok puha fához
Az alábbi grafikon a gyakorlottabb faesztergályosok számára készült általános fordulatszámokat mutatja. Természetesen ezek is csak tájékoztató jellegűek. Gyakorlottabb faesztergályosok ezeknél magasabb fordulatszámokat is használhatnak.
Főoldal
Vissza
kemenyfa
puhafa
atlagos
Copyright © 2008 Hobbi Faesztergálás. Minden jog fenntartva.
Fordulatszámok faesztergáláshoz