im000232
im000227
im000228
im000231
im000237
im000254
im000256
im000261
im000300
im000344
im000345
Vissza                                   Főoldal
Az óra készítéséhez használt faanyag fajtáját mindenki maga válassza meg, ízlésének és pénztárcájának megfelelően. Mindenestre annyi tanácsot adunk, hogy nem árt, ha az óramutatók és a számlap (ami jelen esetben maga az óra háza) között van némi kontraszt, vagyis pl. fekete mutató nem nagyon fog érvényesülni egy sötét tónusú házon. Tehát sötét mutatóhoz világosabb fát és fordítva.
Ha már megvan az alapanyag, az első lépés egy megfelelő méretű korong kivágása, amiből maga az óra készül. Esetünkben a nagymutató, rögzítő furatától mért hossza 100 mm, tehát a kivágandó korong átmérőjét kereken 240 mm-ben határoztuk meg, mivel számokat is szeretnénk elhelyezni a számlapon. A korong vastagsága 40 mm.

Következő lépés a korong felfogatása az esztergára. Mivel nem szeretnénk, hogy a számlapon bármiféle nyoma maradjon a felfogatásnak, ezért egy előre elkészített fa síktárcsára fogjuk a korongot felragasztani papír közbeiktatásával. Ez a módszer kellően rögzíti az anyagot és a munka végeztével könnyen eltávolítható a felfogó tárcsa.
A ragasztó megkötését követően rögzítjük az anyagot az esztergán, majd a korongot síkba és teljesen kör alakúra esztergáljuk.


Az óra szerkezetének kialakítunk a házon egy üreget. Ebbe az üregbe fogjuk rögzíteni magát az óra szerkezetét, kialakításától függően csavarozva vagy ragasztva. A mi szerkezetünkön kis rögzítő furatok találhatók melyek segítségével egyszerűen felcsavarozzuk az óra lelkét. Ügyeljünk rá, hogy az üreg megfelelően mély legyen, ellenkező esetben az óraszerkezet kiáll a házból, ami a falra rögzítést megnehezíti, valamint arra is gondolnunk kell, hogy az óra tengelyének az ellenkező oldalon megfelelő hosszúságúnak kell lennie a mutatók rögzítése miatt. Óránk esetében az óraszerkezet vastagsága 20 mm, a tengely hossza pedig 15 mm, ami 10 mm-re fog kiállni a számlapból. Az üreget ezért 20 mm mélyre készítjük. A fennmaradó anyag úgyis rá fog menni az óra lapjának síkba esztergálására és amúgy sem árt betartani az örök érvényű szabályt, mely szerint leesztergálni lehet az anyagból, hozzáesztergálni már bajos.
Miután elkészültünk a szerkezetet magába fogadó üreggel, levesszük a gépről a félkész korongot és eltávolítjuk a felfogó tárcsát. Ha a ragasztó nyomot hagy a számlapon nem gond, mivel azt még síkba fogjuk esztergálni. Most fel kell ismét fogatnunk a korongot a gépre, ezúttal úgy, hogy az óra majdani számlapját kialakíthassuk. Erre több megoldás is adódik. Mi egy négypofás faesztergályos tokmányt használtunk. Aki nem rendelkezik ilyen tokmánnyal (sajnos a hazai boltokban ez az eszköz ritka madár, ha van is igen borsos áron) az megoldhatja a rögzítést úgy is, hogy egy egyszerű fa síktárcsára rögzíti a korongot. A síktárcsa átmérője akkora legyen, mint az óraszerkezet számára kialakított üreg átmérője. Ebbe az üregbe a síktárcsa hátulról becsavarozható, a rögzítő csavarok hosszát úgy válasszuk meg, hogy esztergáláskor a kés bele ne akadjon a hegyükbe.

A felfogott korongot ez után síkba és méretre esztergáljuk úgy, hogy a korong vastagsága 30 mm legyen. A számlapra egy 100 mm sugarú kört karcolunk, fémhegyű körzővel. Ezen a körön helyezkednek el majd a számok. Ezután bejelöljük a korong közepét és az óra tengelye számára készítünk egy furatot. A furat átmérőjét a mutatók kialakítása határozza meg, illetve az, hogyan rögzíthetők a tengelyre. A furatot elkészíthetjük a szegnyeregbe fogott fúróval, vagy oszlopos fúrógépen, de akár kézi fúrógéppel is. Ha ezzel megvagyunk, következhet a számok elhelyezése.
Jelen esetben nem szó szerinti számokat helyezünk el, hanem egyszerűen kis korongok fogják jelölni az időt. A már félkész óraházat levesszük a gépről és elkészítjük a számlap beosztását. Minimál dizájn, tehát a perceket nem, csak az órákat jelöljük.


Nem árt, ha az óránk pontos, ezért a számok helyét úgy határozzuk meg, hogy az óraszerkezetet ideiglenesen rögzítjük a házban, majd felrakjuk rá a mutatókat is. Ezután beállítjuk a mutatókat 12 óra állásba és az előzőleg bekarcolt körön, bejelöljük a mutató helyét, majd az óra nagymutatóját egyszer teljesen körbe forgatjuk, hogy az előbb megjelölt helyre mutasson. A kismutató így kijelöli az 1 óra helyét. Ezt annyiszor ismételjük, míg a kismutató körbe nem ér újra 12 óra állásba. Az így keletkezett metszéspontokba 12 mm átmérőjű, 10 mm mély furatokat készítünk. Ezekbe a furatokba foglyuk beleragasztani a számokat jelölő fakorongokat. A korongok elkészítése igen egyszerű. Szükségünk van hozzá egy az óraház színétől elütő tónusú farúdra, jelen esetben, mivel az óra alapja világos, mi egy sötét tónusú fajtát választottunk. Ezt a rudat aztán a furatoknak megfelelő vastagságúra esztergáljuk és egyszerűen 12-14 mm vastag korongokat fűrészelünk le belőle. Ezeket a korongokat beragasztjuk a számok furataiba.Ezután az órát ismét felfogatjuk az esztergára és a számkorongok kiálló végeit leesztergáljuk, valamint kialakítjuk a ház végső formáját. Óránk a minimál dizájn jegyében készül ezért nélkülözünk mindenféle sallangot. Egyszerű fa korong, mely a szélei felé enyhén vékonyodik, amit legömbölyítünk.
Nincs más hátra, mint a csiszolás és felületkezelés. Az óra házát a forgó gépen először 80-as, majd 120-as, végül 300-as csiszolópapírral simára csiszoljuk. A megfelelően lecsiszolt házra keményviaszt viszünk fel vékony rétegben, majd felpolírozzuk.
A kész óraházat levesszük a gépről és az óra szerkezetet rögzítjük a számára kialakított üregben, majd felhelyezzük a mutatókat is.Ötletek
:

Ha nincs faesztergánk, hasonló órát egyszerűen készíthetünk felsőmaróval is.
A számokat elkészíthetjük beégetéssel is úgy, hogy a számlapba a megfelelő beosztás után görög, vagy római számokat égetünk, pl. forrasztópákával.
Forrás: http://aroundthewoods.com/
Bizonyára jó néhány olvasónkban felmerült már a gondolat, hogy kellene a lakásba egy szép falióra. Sajnos az igazán dekoratív darabok ára elég borsos, a kínai piacokon fellelhető műanyag giccsparádék, pedig alulmúlják a magunkfajta faimádó ízlését.
Mint hobbi faesztergályosnak, kézenfekvő a megoldás, esztergáljunk faliórát.

Természetesen az óraszerkezetet nem mi fogjuk elkészíteni fából. Manapság már remek kvarc óraszerkezetek kaphatók, és az óramutató készleteknek is igen széles skálájával találkozhatunk egyes barkácsboltokban. Az általunk beépítésre kerülő óraszerkezet és óramutató készlet beszerezhető a Conrad online áruházában baráti áron. Másik megoldás, hogy egy már meglévő kínai műanyag csodából mi magunk operáljuk ki az óraszerkezetet és mutatókat.
Copyright © 2008 Hobbi Faesztergálás. Minden jog fenntartva.
FALIÓRA