Főoldal
Vissza
HolzMann D460F nyúzópróba
Copyright © 2008 Hobbi Faesztergálás. Minden jog fenntartva.
Szerszámmustra rovatunkban bemutattuk már ezt a kis faesztergát, most azonban itt az ideje, hogy közelebbről is szemügyre vegyük. A HolzMann cég D460 típusjel alatt két gépet kínál, mi az "F" jelű elektronikus fordulatszám szabályzóval ellátott esztergát teszteltük. A próba során minden, funkciót és kiegészítőt kipróbáltunk az átlagos használat keretein belül, valamint, "ha lúd, legyen kövér" alapon a szintén a HolzMann kínálatában lévő DP95 négypofás központosító tokmányt is hozzácsaptuk a teszthez.
Ágyazat

A gépágy a lábazattal együtt szürkeöntvényből készült, ami ennek megfelelően igen merev. A lábakon lévő menetes gumitappancsokkal szintbe állítható, ill. azok kicsavarásával asztalhoz is rögzíthető. Bár tapasztalatunk alapján mondhatjuk, hogy a rögzítésre igazából nincs szükség, mivel a gép súlya 33 kg, ami megfelelő stabilitást biztosít.
d460f1
d460f2
d460f3
Meghajtás, orsóház

A főorsó meghajtásáról egy 560 W-os 230 V-os motor gondoskodik. A fordulatszám szabályzás ezen a típuson elektronikusan történik, 600 ford/min és 3800 ford/min között három lépcsőben. A három fokozatot az orsóházban lévő szíjtárcsákon állíthatjuk be. Mivel egyfázisú motorról beszélünk, természetesen nem lehet szó frekvenciaváltós fordulatszám szabályzásról, ezért a megfelelő nyomaték tartásához lehet szükség erre a megoldásra, amitől - köztünk szólva - első látásra nem vártam valami sokat, aztán jött a meglepetés.
A főorsón M33 X 3,5-ös menet szolgál a különböző felfogók rögzítésére, valamint MK2-es morse kúp a fogastüske és egyebek számára. A főorsó furata 10 mm. Az orsóház szürkeöntvény.
d460f4
d460f5
d460f6
Késtámasz

Szintén szürkeöntvény test, excenteres rögzítővel. Két késtámaszt kapunk a géphez, egy rövidebbet (150 mm) és egy hosszabbat (300 mm). Az excenteres rögzítő jól teszi a dolgát, egy kézzel, biztonságosan használható és az alapot jól az ágyhoz szorítja. A késtámaszt rögzítő csavar fogantyúja sajnos műanyagból van, ezért óvatosan kell bánni vele, de kellőképpen meg lehet vele szorítani a késtámaszt
d460f7
d460f9
Szegnyereg

Anyaga ugyancsak szürkeöntvény. Az ágyhoz való rögzítés ennél is excenteres megoldású. Nyeregszeg, forgócsúcs, fúrótokmány és más kiegészítők rögzítésére a főorsóhoz hasonlóan MK2-es morse kúppal van ellátva, valamint egy 10 mm-es átmenő furattal. Maga a szegnyereg is elég stabil jószág, jól megrángattuk, de nem észleltünk lötyögést, kotyogást. A szegnyereg az ágy végén lévő takarólemez eltávolításával könnyen levehető az ágyról, ha akadályozna a munkában, pl. keresztesztergáláskor.
d460f8
Kiegészítők

A géphez egy négyfogas tüskét, egy forgócsúcsot és egy 145 mm átmérőjű síktárcsát, valamint a rögzítéséhez ill. lazításához használatos tüskét kapunk.
d460f10
Teszt

Ha már próba, ne csak úgy a vakvilágba esztergáljunk mindenféle fadarabokat, hanem alkossunk is valamit. Mivel a gép összes funkcióját ki akartuk próbálni anélkül, hogy a masina tűrőképességének határait feszegetnénk, egy nagyobb bonbonier mellett döntöttünk.
A bonbonier legnagyobb szélessége 18 cm, teljes magassága 22 cm. Anyaga csomoros nyár és gőzölt akác. Először magát a tálat esztergáltuk meg egy 20 cm átmérőjű, 9 cm vastag korongból. Itt ért a meglepetés, mivel arra számítottam, hogy egy ekkora terjedelmű anyag megmunkálását a fordulatszám szabályzó elektronika nem fogja szó nélkül hagyni és a nyomatékesés miatt, sokat fogok küszködni. Azonban a gép kitűnőre vizsgázott. Először csak nagyon óvatosan, kis fogásokkal kezdtem a munkához, fokozatosan terhelve a gépet. Látva azonban, hogy az elektronikának meg se kottyan, bátrabban kezdtem forgácsolni és láss csodát, érzékelhető nyomatékcsökkenés nélkül tette a dolgát.
Ezután elkészítettük a talpat és a fedelet gőzölt akácból, valamint a fogantyút csomoros nyárból.
Az anyagok felfogatásához a HolzMann DP95 típusjelű négypofás tokmányát használtuk.
A tokmány 95 mm átmérőjű, M33 X3,5-ös menettel rögzíthető a főorsóra. Négy pofakészletet, valamint egy menesztő csavart kapunk hozzá, természetesen tokmánykulccsal és a pofák cseréléshez szükséges szerszámmal. A tokmány segítségével az anyag rögzítése nagyon egyszerű és kényelmes. Még nagyobb átmérőjű tárgyakat is biztonságosan rögzíthetünk vele az esztergára.
d460f11
d460f12
d460f13
d460f14
d460f15
d460f16
Vélemény

Összességében ez egy nagyon kellemes ki masina, azok számára, akik megelégszenek a gép befogási terjedelmével.
A szerszámtartó állítás gyors és biztonságos. Nagyobb fordulatokon sem érezhető bármilyen remegés, kiegyensúlyozatlanságból eredő rezgés, ami elbizonytalanítaná a használót. A fordulatszám-szabályzó, bár nem frekvenciaváltós kialakítású, azonban nyomatéktartó. Még nagyobb tálak megmunkálása esetén is megfelelőnek találtuk a leadott nyomatékot. Nem érezhető, hogy a gép erőlködne nagyobb sugáron vett fogásvétel esetén sem.
Azoknak a faesztergályosoknak, akik még csak ismerkednek ezzel a hobbival a fordulatszám szabályzó nélküli, ötsebességes (600/910/1340/1960/2800 ford/min) D460 típusjelű gépet ajánljuk. Mivel a kezdők szerszámkezelése néha bizonytalan, egy óvatlan, túl nagy fogásvételkor a kés beleakadhat az anyagba lefogva ezzel a motort. Az ekkor keletkező hirtelen, nagy áramlökés, pedig tönkreteheti a szabályzó elektronikát.
Alapfelszereltsége és a hozzáadott kiegészítők alapján, másrészt a kialakításából adódóan a faesztergályozással hobbi szinten foglalkozók számára mindenképpen ajánlható. A DP95-ös tokmánykészlettel pedig egy igazán sokoldalú és megfizethető, a hobbi faesztergálás minden igényét kielégítő kis gépet kapunk.
Medvegy János
Túri Alfréd
holzmann
Ajánljuk ezt a fotót a HolzMann Austria-nak és két magyarországi forgalmazójának a Holz & Metal Kft. és a NAX-GÉPKER Kft.-nek segítőkészségükért és együttműködésükért.
A tárgyak a mögöttük látható gépen készültek.