Vissza                                       Főoldal
Copyright © 2008 Hobbi Faesztergálás. Minden jog fenntartva.
Csiszolótárcsa házilag
Az esztergált tárgyak csiszolása egy igen fontos művelet a faesztergályozásban. Ennek megkönnyítésére mutatunk be egy házilag is könnyedén elkészíthető eszközt.
A csiszolótárcsa elkészítéséhez szükségünk lesz egy darab rétegelt lemezre, 8-as, vagy 10-es kapupánt csavarra (hozzá két darab anya és alátét), melynek levágjuk a fejét. Ez lesz a tárcsa szára. Tépőzárra (jelen esetben 50 mm széles tépőzárat használunk, melyet bármely méteráru boltban be lehet szerezni) és egy kis darab puha gumilapra, vagy sportszerboltokban kapható polifoamra, de megteszi egy régi egéralátét is. A lényeg, hogy legalább 5 mm vastag legyen. Valamint valamilyen tépőzáras csiszoló anyagra. Ilyet bármely barkácsboltban be lehet szerezni, különféle finomságban.
csisztarcsa
A rétegelt lemezre körzővel felrajzolunk egy 52-53 mm átmérőjű kört, gondosan megjelölve a középpontját, majd pl. dekopír fűrésszel kivágjuk. Az így kapott korong középpontjában egy olyan fészket készítünk, melybe az alátét és az anya belefér. Ezután a korong közepébe a kapupánt csavar méretének (8-10 mm) megfelelő furatot fúrunk.
csisztarcsa (1)
csisztarcsa (2)
csisztarcsa (3)
Ezután a korongot a két anya és alátét segítségével rögzítjük a csavaron (ügyeljünk rá, hogy az anya ne emelkedjen ki a korong felszínéből), majd a korongot most már a száránál fogva felfogatjuk az esztergára, pl. fúrótokmány segítségével. A félkész tárcsát méretre és egy kissé kúposra esztergáljuk, hogy a későbbi használat során a tárcsa széle ne karcolhassa össze az anyagot.
csisztarcsa (4)
csisztarcsa (5)
A tárcsát levesszük a gépről, és a homlokfelületére felragasztunk egy darab polifoamot. A ragasztáshoz használhatunk, pl. ragasztópisztolyt, vagy bármilyen más ragasztót.
A ragasztó kötése után a gumi, vagy polifoam lapot a korong mentén körbevágjuk.
csisztarcsa (8)
Már csak a tépőzár felragasztása van hátra, melyet az előbbi ragasztáshoz hasonlóan végzünk. Ragasztás után a kilógó felesleges részeket itt is eltávolítjuk.
csisztarcsa (9)
csisztarcsa (10)
Ezután a tépőzáras csiszoló anyagból a tárcsánknak megfelelő átmérőjű korongot vágunk és felhelyezzük a kész tárcsára.
csisztarcsa (11)
csisztarcsa (12)
A csiszolótárcsa használatáról két rövid videó megtekinthető itt és itt.