Főoldal
Vissza
Esztergályozott alkatrészek felületkezelése olajjal és viasszal
Copyright © 2008 Hobbi Faesztergálás. Minden jog fenntartva.
A gyakran bonyolult formájú, tagolt felületű esztergályozott alkatrészek lakkozása nem egyszerű feladat; nagy tapasztalatot és odafigyelést követel, az esetleges hibák kijavítása pedig munka- és időigényes. Az olajos-viaszos felületkezelés a használt anyagok tulajdonságai miatt könnyebben - speciális ismeretek és eszközök nélkül - elkészíthető, és ha mégis hibát ejtettünk, a javítást is egyszerűen elvégezhetjük. Az AURO olajok és viaszok további előnye, hogy kizárólag természetes anyagokból készülnek, így sem előállításuk és használatuk közben, sem elhasználódásuk után nem veszélyeztetik a környezetet és egészségünket.


Hogyan működik?

Az olajozott, viaszolt felületek két rétegből épülnek fel: olajos impregnáló alapozó rétegből, és viasz fedőrétegből. Az olaj mélyen beszívódva a fába, rostjait átitatja, szilárdítja, védi felületét a sérülésektől, és jó tapadást biztosít a viasznak. A leheletfinom viaszréteg vízlepergető, véd a szennyeződésektől és a kiszáradástól - ápolja és szépíti a fát. A kezelés feltüzeli, elmélyíti a faanyag színét, ami különösen szép megjelenést ad pl. a tölgy, az akác és a dió anyagoknak.
A kész felület portaszító, selymes fényű, bársonyos tapintású. A használatból adódó gyengébb szennyeződések langyos vízben megnedvesített, jól kicsavart ruhával eltávolíthatók, a makacsabb szennyeződések eltüntetéséhez pedig az AURO különféle természetes ápoló- és tisztítószerei használhatók. A sérülések könnyen, helyileg javíthatók, az elkoszolódott, elhanyagolt felületek csiszolás nélkül felújíthatók. A megfelelően ápolt felület sokáig megtartja szépségét, a fával együtt érik, idővel természetes patinát kap. Az így kezelt és ápolt felület hosszú idő után sem kelt elhasznált, lepusztult benyomást
Hogyan készítsük el?

Az olajos-viaszos felületkezelés egyáltalán nem bonyolult. Ha az alábbiakban leírt lépéseket elvégezzük, biztosan elégedettek leszünk az elkészült felülettel. A műveleteket legegyszerűbben úgy végezhetjük el, ha a munkadarabot befogjuk az esztergába, majd alacsony fordulatszámon folyamatosan forgatjuk.

1.Felületelőkészítés: Az anyagot csiszoljuk meg P120-150 finomságig, majd egy jól kinyomott nedves ruhával vagy szivaccsal töröljük át. A nedvesség felhúzza a fa átvágott rostjait, amit finom (P180-220) papírral átcsiszolva tökéletes felületet kapunk.
2.Olaj felhordása: Az olajat ecsettel hordjuk fel egyenletesen és bőségesen.
3.Visszatörlés: 10-15 perc után a be nem szívódott olajat puha, nedvszívó ronggyal oszlassuk el, a felesleget töröljük le.
4.Száradás: A visszatörölt alkatrészt jól szellőző helyen hagyjuk száradni. Ne takarjuk le, mert a száradáshoz oxigén szükséges!
5.Köztes csiszolás: Száradás után finoman csiszoljuk át a felületet (P240). Ezt végezhetjük vliessel is, melyet az olaj nem töm el.
6.Viasz felhordása: A viaszt ecsettel, puha ronggyal vagy vliessel leheletvékonyan hordjuk fel.
7.Polírozás: A felhordás után 30-60 perccel a viaszt polírozni kell. Ehhez puha, nedvszívó rongyot használjunk.

A polírozott felület már használható, de a viasz teljes kikeményedése 2-3 hétig tart. Ez alatt kíméletesen használjuk, ne takarjuk le és óvjuk a nedvességtől. A kész felülethez saját ápolószereit használjuk. Más készítmények tartalmazhatnak olyan anyagokat - glicerint, szilikont stb. - melyek megnehezítik a későbbi felújítást.
Ha az olajos-viaszos felületkezelés nem felel meg az elképzeléseinknek, más természetes megoldást is választhatunk. Az AURO cég kínálatában találhatók kültéri lazúrok, fedőfestékek, illetve lehetőség van az olajok színezésére is.

További információért látogassa meg honlapunkat (www.auro.hu), írjon nekünk az info@auro.hu címre, vagy hívja Biczó Balázs felhasználási tanácsadót (auro-info: 30/39-69-439).
Normál igénybevételű, beltéri elemekhez a Nr. 121 Természetes gyantaolaj impregnáló alapozót (1.kép) illetve a Nr. 181 Méhviasz kenőbalzsamot (2. kép) ajánljuk.
Milyen anyagot használjunk?
Tipp: Ha nem szeretnénk két különböző anyaggal dolgozni, a fentiek helyett használhatjuk a Nr. 129 Természetes olaj-viasz balzsam 2:1 terméket is (3.kép). Normál igénybevételnél két rétegben dolgozzunk vele. Ha az elem csak kis igénybevételnek lesz kitéve, akkor dolgozhatunk egy réteggel is, ekkor a 3-6. lépéseket hagyjuk ki.
1. kép
2. kép
3. kép
A cikket az Auro munkatársai készítették oldalunk részére, amit ezúton is megköszönünk