Főoldal
Vissza
Copyright © 2008 Hobbi Faesztergálás. Minden jog fenntartva.
Abranet - a felületmegmunkálás új útjai
Általában a famunkák befejező szakasza a felület végső kikészítése. Legyen az viaszolás, vagy éppen festés, egy közös momentum mindegyikben van: megelőzi ezeket a csiszolás. Bár sokféle és rendkívül sokfajta hagyományos és újszerű csiszolóanyag áll ma már rendelkezésünkre, ezek közül egy a hazai gyakorlatban újnak mondható "csiszolóvásznat" kívánunk bemutatni.
Sokan ódzkodnak magától a csiszolástól, hiszen rendkívül poros tevékenység, és leginkább a sziszifuszi munkák közé sorolható.
Mint általános tanácsként mindig elhangzik, a fa megmunkálása során éles szerszámmal dolgozzunk, azonban a csiszolást még ennek ellenére sem tudjuk elkerülni. Sokan igyekszenek elhanyagolni, vagy éppen csak elnagyolni, éppen poros jellege miatt.
A Holzmann cég kiállításán figyeltünk fel erre a számunkra újszerű - az egyszerűség kedvéért -"vászonra" (1.,2.kép).
A neve alapján is - Abranet - leginkább hálóra hasonlít (3.kép). Az univerzális alkalmazhatóság érdekében hátsó felét tépőzáras megoldással látták el, így bármely, ilyen jellegű csiszológépre adaptálható (4.kép). Ezt kihasználandó, tetszőleges ívű vagy akár sík fadarabra ragasztott tépőzárra felhelyezhető (5.kép), így jelentősen megkönnyíti használatát. De ismerkedjünk meg vele közelebbről is.
1.kép

1.kép

2.kép

2.kép

3.kép

3.kép

3.kép

3.kép

5.kép

5.kép

A finn gyártó termékének minősége bizony igen-igen jónak mondható. Aki bővebb információt szeretne megtudni róla, a www.mirka.com oldalról - egy bemutató videó kíséretében - szinte mindent megtudhat. A kiállításon kezdő készlet és tekercs formában is megvásárolható volt (6.kép). Mi a kezdő készletből vásároltunk, mely rendre 80, 120, 180, 240 (7.kép) valamint 400-as finomságú vásznakból 5-5 darabot foglalt magába. Gyakorlatilag a durvázástól egészen a finom megmunkálásig.
Kissé borsosnak tekinthető áron - 18 Euró - lehetett hozzájutni, de nézzük csak, megérte-e az árát?
6.kép

6.kép

7.kép

7.kép

Ha egy hagyományos vásznat használunk, finomságától függően idővel a csiszolóanyag közé jutó csiszolatpor eltömíti a felületet, így csökken annak hatékonysága. Ha ezt el tudjuk távolítani - különböző elszívó rendszerek segítségével - akkor növelhető annak hatásossága, miközben az élettartama is nő. Sajnos fényképen nehéz érzékeltetni, amikor a leváló finom fapor, áthaladva a háló szemein, felgyülemlik a túloldalon, és a forgó esztergagép által keltett légáram gyakorlatilag "elfújja" onnan. Kis ügyeskedéssel azért összegyűjthető némi mennyiség (8.kép).
Így az sem jelent gondot, ha valamiért az ujjaink alatt felgyülemlik a csiszolat anyag (9.kép), mert egy könnyed fújással szinte azonnal eltávolítódik a szemekből (10.kép). Könnyen alakítható, nincs a vásznaknál megtapasztalt betörési idő, amikor is a vászon a használattól szinte rongy puhaságúvá válik, belesimul a kézbe. Az Abranet azonnal kézre áll, könnyedén veszi fel a kívánt hajlatot.
8.kép

8.kép

8.kép

8.kép

9.kép

9.kép

A másik majd mindenki által megtapasztalt előnye éppen a használatában rejlik. Aki már próbálta a forgó esztergagépen megcsiszolni a kész munkadarabot, tapasztalhatta, hogy a vászon igen hamar átforrósodik, a súrlódásnak köszönhetően. Ronggyal, kesztyűben kell végezni ezt a finom munkát. Az előbb leírt előnyökből, valamint a hálós kialakításból eredeztethetően az Abranet nem forrósodik át, normál használatot feltételezve, mindössze kissé felmelegszik, így puszta kézzel is lehet vele dolgozni. Így sem a vászon, sem az anyag nem károsodik (11.kép).
11.kép

11.kép

A nagyobb finomságú vásznak esetén talán már mindenki találkozott azzal a hatással, hogy - főként a 300 vagy magasabb finomságú csiszoló anyagok esetén - a leváló szemcsék beágyazódnak az anyagba, sötét foltokat eredményezve a felületen. Ez elsősorban tálak, vázák csiszolása során a bütü-felületen jelentkezhet.
Mivel ennél az anyagnál alumínium-oxidot alkalmaznak csiszoló anyagként, amint az a képeken is látszik, mely egy világos, szinte fehér anyag, ez a hatás egyáltalán nem, vagy csak igazán nehezen észrevehető módon jelentkezik.
A már esetlegesen leviaszolt, felületkezelt tárgyak esetén is nagy előnyökkel rendelkezik. Saját tapasztalat alapján, egy kemény viasszal kezelt tárgy lecsiszolása során az ilyenfajta csiszolatpor is aránylag könnyen eltávolítható, nem ragad be a vászonba, és nem következik be az "egy csiszolás-egy vászon" effektus. Bár néhány "szem" eltömődhet, de ezek száma is elenyésző (ld. a 12.kép balról a másodikon lévő fehér foltok).
12.kép

12.kép

A nagyobb tapasztalatokkal rendelkező osztrák kollégák állítása szerint élettartama - a fenti tényeknek köszönhetően - 4-5-ször hosszabb, összehasonlítva a hagyományos vásznakkal.
Bár információink szerint Magyarországon jelenleg kereskedelmi forgalomban nem kapható, a Holzmann cég képviseletein keresztül azonban beszerezhető. Mint ahogy azt jeleztem, az ára nem éppen az olcsó kategória, azonban személyes tapasztalat alapján is bátran állíthatom, hogy egy hagyományos méretű tál lecsiszolásának ideje mintegy háromnegyedére szorítódik, beleszámítva egy meleg vizes nedvesítést is. Talán a legmegdöbbentőbb az a pillanat, amikor a 400-as vászon alatt szinte "füstöl" a forgó munkadarab. És nem elvetendő az a tény sem - mintahogy a 12. képen is látható - a használat ellenére gyakorlatilag hatásossága ugyanolyannak mondható.
Természetesen az is erősen javasolt, hogy ekkor is alkalmazzunk hatásos védelmet nyújtó védőeszközöket (porelszívó, pormaszk), ha erre nincs mód - ismerve a hazai gyakorlatot - akkor legalább jól szellőztethető helyen végezzük a csiszolást. Ne feledjük azt sem, hogy a levegőben szálló igen finom por szélsőséges esetben be is robbanhat, gyakori levegőcserével előzzük meg az ilyen eseteket, elsősorban és kifejezetten kis műhelyek esetében.
Írta: Medvegy János
Fotók: Túri Alfréd, Medvegy János